Minister: Carlos Ghosn ook weg als topman bij Renault

Het autoconcern Renault heeft donderdagmiddag een nieuwe topman en voorzitter benoemd. Nissan en Mitsubishi stuurden Ghosn, die wordt verdacht van fraude, al eerder weg.

Een foto van Carlos Ghosn, in een reclame van Nissan.
Een foto van Carlos Ghosn, in een reclame van Nissan. Foto Kimimasa Mayama/EPA

Carlos Ghosn is afgetreden als topman bij het Franse autobedrijf Renault. Het concern heeft donderdagmiddag een nieuwe topman en voorzitter benoemd. Het nieuws over Ghosns vertrek werd donderdagochtend al bekendgemaakt door de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, in een interview met Bloomberg Television vanuit Davos. Ghosn wordt in Japan verdacht van fraude bij het concern Nissan, waar hij ook topman was, en zit sinds november vast.

De autobedrijven Nissan en Mitsubishi besloten eerder om hem te vervangen in de verschillende hoge functies die hij vervulde. Het Franse Renault wachtte daar echter langer mee. Wel stuurde de Franse staat - grootaandeelhouder van het bedrijf - er eerder op aan dat de Frans-Braziliaanse topman zou worden weggestuurd of zelf zou aftreden.

Inkomsten verzwegen

Ghosn werd op 19 november gearresteerd in Tokio. Hij wordt ervan beschuldigd fraude te hebben gepleegd, onder meer door inkomsten (bijna 40 miljoen euro salaris) te verzwijgen, en beleggingsverliezen te hebben overgedragen aan Nissan. Het Japanse parket heeft meerdere aanklachten ‘opgestapeld’ tegen de zakenman, met als gevolg dat zijn voorarrest telkens wordt verlengd. Zo werd bepaalde een Japanse rechter eerder deze week opnieuw dat hij niet op borgtocht vrijkomt. Ghosn zelf ontkent de beschuldigingen.

“Carlos Ghosn is gisteravond afgetreden”, aldus Le Maire op donderdag. De Financial Times meldde woensdag dat Ghosn al had aangegeven dat hij bereid was vrijwillig op te stappen bij Renault. Het bedrijf heeft tot nu toe vastgehouden aan het uitgangspunt dat hij nog niet is veroordeeld. Ook heeft het bedrijf intern financieel onderzoek gedaan, waarin geen bewijs werd gevonden dat Ghosn bij Renault fraude heeft gepleegd.

Nissan en Mitsubishi, die ook samenwerken in een alliantie, kondigden vorige week aan dat ze samen de inkomsten van Ghosn en de boekhouding gaan onderzoeken.

Nieuw managament

Bij een grote vergadering heeft het bestuur van Renault donderdag Thierry Bolloré aangesteld als nieuwe topman. Hij was al tijdelijke topman van het concern, ter vervanging van Ghosn. Verder is ook de zakenman Jean-Dominque Senard - eerder topman bij bandenfabrikant Michelin - aangesteld bij Renault. Hij wordt voorzitter en zal in de alliantie tussen de Franse en Japanse autobedrijven (Renault-Nissan-Mitsubishi) de contacten voeren.

Bruno Le Maire bij Bloomberg TV: “Het is nu tijd om een toekomst voor Renault en de alliantie voor te bereiden met een nieuw bestuur.”