Kinderpardon

‘Toevalligerwijs’ tot eind volgende week geen uitzetting gezinnen

Tot en met het einde van volgende week zet Nederland „toevalligerwijs” geen gewortelde asielgezinnen of -kinderen meer uit. Dat heeft staatssecretaris Mark Harbers (Asielzaken, VVD) woensdag per brief aan de Tweede Kamer laten weten. Deze week zijn er gesprekken tussen Harbers’ eigen VVD, en coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie. Die laatste drie willen net als een aantal oppositiepartijen een ruimer kinderpardon. Voordat een nieuw pardon is afgesproken willen ze bovendien dat kinderen en gezinnen die op het punt staan uitgezet te worden, tegen worden gehouden. Zulke gevallen zijn er nu echter niet, aldus Harbers in antwoord op vragen van Bram van Ojik (GroenLinks). Er lopen procedures, maar in geen van die gevallen wordt komende anderhalve week besloten tot uitzetting. ( NRC)