Analyse

Kas RKC, Willem II gespekt

Deal Er zijn veel winnaars bij de transfer van Frenkie de Jong (21) naar Barcelona. Ook Willem II en RKC verdienen miljoenen.

Remco Oversier, toen directeur van RKC Waalwijk, hield zijn poot stijf. Natuurlijk kon de club het geld goed gebruiken, maar hij had als voormalig hoofd van de gecombineerde jeugdopleiding Willem II/RKC ook wel gezien dat ‘dat menneke’ kon voetballen. Dus om zich cash af te laten kopen door Willem II en daarmee af te zien van een percentage van de toekomstige transfer van Frenkie de Jong? Geen denken aan.

Er zijn vele winnaars bij de transfer van De Jong (21) naar Barcelona, maar eerstedivisieclub RKC is de partij die voor de aanstaande miljoenenopbrengst het minste hoefde te doen. Alleen een paar keer ‘nee’ zeggen tegen Willem II. En nu komt er rond de vijf miljoen binnen, twee jaar nadat de gemeente voor vier miljoen euro gemeenschapsgeld afschreef bij de verkoop van het stadion aan een commerciële partij. Eerder al redde Waalwijk de club van een faillissement.

Ook de Tilburgse eredivisieclub Willem II is spekkoper als gevolg van het ‘doorverkooppercentage’ van vijftien procent. Daarvan is 60 procent voor Willem II, 40 procent voor RKC. De twee Brabantse clubs hadden tot 2014 een gezamenlijke jeugdopleiding, waar sinds zijn twaalfde jaar een jongen uit het Zuid-Hollandse Arkel genaamd Frenkie speelde. De afspraak was dat als Willem II een zelfopgeleide speler zou verkopen er 40 procent naar RKC zou gaan, ook bij een doorverkooppercentage.

Daar komt nog de solidariteitsbijdrage bij. Dat is de verplichte afdracht van vijf procent van de transfersom, uit te keren aan clubs die een speler hebben opgeleid. Die komt voor het grootste deel bij Willem II en RKC terecht. Maximaal, afhankelijk van de prestatiebonussen die De Jong met Barcelona verwezenlijkt, verdient Willem II rond de 8,5 miljoen euro en RKC ruim 5 miljoen.

Willem II had De Jong in de zomer van 2015 voor één euro verkocht aan Ajax. Minimaal vijf ton wilde Willem II voor de speler hebben, maar drie ton was Ajax’ maximale bod. Dan maar voor één euro met een fors doorverkooppercentage.

Willem II deed nog een poging om, tegen onbekende hoogte, het doorverkooppercentage van RKC af te kopen. Tevergeefs. En nu? Nu wordt iedereen rijk. RKC ziet zijn jaaromzet verdubbelen. Een „enorme boost”, zegt huidig RKC-directeur Frank van Mosselveld. Willem II krijgt de grootste transferopbrengst ooit uitgekeerd na een deal waarbij de club niet eens aan tafel zat en dankzij een speler die drie invalbeurten in het eerste had.