‘Journalist Ans Boersma spant zaak tegen Nederland aan’

Boersma wil het Rijk aansprakelijk stellen voor de emotionele en materiële schade die ze opliep door haar uitzetting uit Turkije.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) beantwoordt vragen over de uitzetting van Ans Boersma.
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) beantwoordt vragen over de uitzetting van Ans Boersma. Foto Remko de Waal/ANP

Journalist Ans Boersma gaat een zaak aanspannen tegen de Nederlandse Staat. Dat heeft haar advocaat Marq Wijngaarden gezegd tijdens een interview met Nieuwsuur dat donderdagavond is uitgezonden. Ze wil het Rijk aansprakelijk stellen voor de emotionele en materiële schade die ze opgelopen zou hebben door de uitzetting uit Turkije vorige week.

Boersma werkte als Turkije-correspondent onder meer voor het Financieele Dagblad en Trouw. Toen ze vorige week woensdag haar verblijfsvergunning wilde verlengen, werd ze aangehouden en kreeg ze te horen dat ze donderdag zou worden uitgezet. In eerste instantie leek het te gaan om een zaak over persvrijheid, een heikel punt in Turkije.

Op de dag van haar uitzetting bleek echter dat het Nederlandse Openbaar Ministerie belastende informatie over de journalist met de Turken had gedeeld. Boersma is namelijk als verdachte aangemerkt in een terreuronderzoek, weten we nu. Dit was voor de Turkse autoriteiten voldoende om haar het land uit te zetten, iets waar het Openbaar Ministerie overigens niet om had gevraagd.

Lees ook: ‘Uitgezette journalist regelde valse reispapieren voor Syrische ex-vriend’

‘Zat alleen in verzet’

Inmiddels is bekend dat Boersma er niet van wordt verdacht zélf een terroristisch misdrijf te hebben gepleegd. Wel verdenkt justitie haar van valsheid in geschrifte, omdat Boersma enkele jaren geleden voor haar toenmalige Syrische vriend valse papieren zou hebben geregeld. Deze man werd in september 2017 herkend als ‘terrorist’ in debatcentrum De Balie en in oktober vorig jaar opgepakt vanwege verdenking van lidmaatschap van terreurbeweging Jabhat Al-Nusra.

Boersma zelf zegt in Nieuwsuur “naar mijn weten nooit een strafbaar feit” te hebben gepleegd. Ze stelt dat ze haar ex-vriend destijds in Istanbul hielp een toeristenvisum voor Nederland te krijgen. Dit gebeurde met een vals paspoort - waarmee de man uit Syrië was gevlucht.

Ook zegt de journalist dat zij niets weet over een mogelijk terreurverleden van haar ex-vriend. “Ik wist dat hij in Syrië actief was in het verzet tegen Assad maar hij zei dat hij geen bloed aan zijn handen had en geen mensenrechtenschendingen heeft begaan.” Volgens Boersma zou hij Syrië ontvlucht zijn toen “de boel extremistischer werd”. De Syriër heeft deze lezing via zijn advocaat onderschreven, meldt Nieuwsuur.

Omdat er nog geen officiële aanklacht tegen Boersma bekend is gemaakt, is onduidelijk waar het OM haar precies van verdenkt. Volgens Nieuwsuur zou justitie in elk geval wel ernstige verdenkingen hebben tegen haar Syrische ex-vriend, die een “prominent lid” van terreurgroep Al-Nusra zou zijn geweest.

Leven kwijt in Istanbul

Boersma neemt het justitie kwalijk dat zij haar niet heeft benaderd tijdens een van haar bezoeken aan Nederland. “Je hoeft me maar te bellen en ik kom”, zegt ze in de uitzending van Nieuwsuur. Ze verwijt het het OM dat zij haar leven in Istanbul kwijt is.

Advocaat Marq Wijngaarden zegt dat Boersma Turkije zes jaar niet in mag en dat zij haar inkomen kwijt is. Dit alles is volgens de raadsman de schuld van Nederland. “Het lijkt erop dat de Staat op onzorgvuldige en dus onrechtmatige manier informatie naar Turkije heeft gestuurd, zonder na te denken over de consequenties.”

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die Boersma juridisch bijstaat, zei eerder op donderdag dat Boersma door de actie van het OM grote risico’s heeft gelopen in een “persvijandig land”. Ook stelde hij dat het “evident” is dat Boersma benadeeld wordt door de actie van het OM. “In de wereldpers is ze in verband gebracht met terroristische praktijken.”