Havenziekenhuis naar projectontwikkelaar Vervat Vastgoed

Vastgoed Nu zitten er poliklinieken en een zorgpension in het voormalige ziekenhuis in Rotterdam. Vervat zal mogelijk het pand slopen voor woontorens.

Het Havenziekenhuis is verkocht. Het pand tussen de Maasboulevard en het Haringvliet is vorige maand eigendom geworden van de Rotterdamse projectontwikkelaar Vervat Vastgoed.

Voor het huidige vloeroppervlak van de locatie (ruim 24.000 vierkante meter) betaalde Vervat de vorige eigenaar, Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC), 20,4 miljoen euro. Als Vervat de panden sloopt en er wolkenkrabbers neerzet waardoor het huidige vloeroppervlak toeneemt, moet hij daar bovenop voor elke extra vierkante meter een bedrag betalen van 10 procent van de oorspronkelijke meterprijs, blijkt uit gegevens van het kadaster.

De directeur van Vervat Vastgoed, Dankert Vervat, verwacht dat hij de plannen voor nieuwbouw over enkele maanden kan presenteren.

Het Havenziekenhuis raakte twee jaar geleden in financiële problemen waardoor opname niet langer mogelijk was. Zes Rotterdamse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC zijn toen gaan samen werken onder de naam ‘Havenpoli’ waardoor de meest gebruikte poliklinieken er konden blijven.

Huurrecht

Afgelopen jaar kwam er een zorgpension van zorgverlener Fundis in met 28 bedden waar ouderen kunnen herstellen na een operatie. De bedoeling is dat deze zorgfunctie daar ook blijft, zegt woordvoerder van het Erasmus Medisch Centrum, David Drexhage.

In de hypotheekakte staat dat de poliklinieken er tot 2021 kunnen blijven huren. Daarna heeft het Erasmus MC het recht om 3000 vierkante meter te huren in het nieuw te bouwen complex.

Dat moet plaats geven aan zorgfuncties waaronder een huisartsenpraktijk en mogelijk een zorgwinkel voor ouderen. Volgens de woordvoerder van het Havenziekenhuis, Noesja Hofslag, start er op 1 april een eerste proef met een zorgwinkel voor ouderen die wordt gesteund door de gemeente Rotterdam. Het concept kan later uitgerold worden in heel Rotterdam. Ouderen kunnen daar terecht voor allerlei zorgvragen en direct hulp krijgen. „Als je wilt dat mensen langer thuis wonen, moet je ze daarbij helpen”, zegt Hofslag.

Vervat verwacht de plannen voor nieuwbouw over enkele maanden te kunnen presenteren

De sloop van het havenziekenhuis is geen groot verlies voor de architectuur, zegt Roelof Gortemaker, de architect die in 2015 een nieuwe entree voor het pand ontwierp. „Alleen het schuine dak aan de kant van de Maasboulevard aan de oostzijde is markant voor de stijl van de wederopbouw in Rotterdam. Dat deel van het gebouw is ontworpen door de architect Rein Fledderus, die samen met Kraaijvanger theater De Doelen ontwierp. Als dat verdwijnt, is dat wel jammer. Er zijn weinig gebouwen van Fledderus in Rotterdam.”

Nieuwbouw

Maar tegelijkertijd is het afbreken van het pand onvermijdelijk als je er iets nieuws wilt neerzetten. „De meeste projectontwikkelaars willen alle grond zo goed mogelijk gebruiken voor nieuwbouw. Dat is óók begrijpelijk.”

Er is een bekende anekdote over het middelste deel van het gebouw dat dateert van de jaren ‘30 van de vorige eeuw, volgens Gortemaker. De architect van dat deel, B.J.K. Cramer, was toevallig ook commandant bij de brandweer tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Toen de bommen vielen, stuurde hij daar als eerste troepen naartoe om het nat te houden waardoor het niet in de brand gevlogen is.”

Angst voor het omhakken van de vooroorlogse plataan voor de hoofdingang, die de bombardementen ook overleefde en een speciaal plekje heeft in de harten van veel Rotterdammers, is volgens Gortemaker niet nodig. Die staat namelijk met zijn wortels in de voet van de dijk aan de zijde van de Maasboulevard. „Daar mag je niet bouwen omdat het een waterkering is.”

Volgens de Rotterdamse architect Luuk de Boer is het behoud van de zorgfunctie op de locatie van het havenziekenhuis een goede zet van het Erasmus Medisch Centrum en Vervat Vastgoed. „Het gebouw is niet iconisch, maar de plek zelf wel. Veel Rotterdammers hebben er goede herinneringen aan. Mijn vader lag er vaak omdat hij malaria opliep in de tropen waar hij voor zijn werk vaak was. Dan lag hij in een bed op de gang omdat hij daar mocht roken. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”