Nadal eerste finalist Australian Open

De Spanjaard had weinig moeite met Stefanos Tsitsipas: het werd 6-2, 6-4 en 6-0. Eerder bereikten Petra Kvitova en Naomi Osaka de finale van het vrouwentoernooi.

Nadal juicht na het beslissende punt in de wedstrijd tegen Tsitsipas.
Nadal juicht na het beslissende punt in de wedstrijd tegen Tsitsipas. Foto Kin Cheung/AP

Rafael Nadal heeft zich donderdag voor de vijfde keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van de Australian Open. In de halve eindstrijd had de Spanjaard weinig moeite met de Griek Stefanos Tsitsipas. Na een uur en drie kwartier stond in Melbourne de einstand op het scorebord: 6-2, 6-4 en 6-0 voor Nadal.

Tsitsipas, met zijn twintig jaar twaalf jaar jonger dan Nadal, was de sensatie van het toernooi. Hij schakelde titelverdediger Roger Federer uit en won ook van de sterke Spanjaard Roberto Bautista Agut. Tegen Nadal maakte Tsitsipas echter geen kans: hij werd zes keer gebroken, terwijl hem dat andersom geen enkele keer lukte.

Nadal speelt in de finale tegen de winnaar van de partij tussen de als eerste geplaatste Novak Djokovic en Lucas Pouille. Ondanks dat hij zeventien grandslamtitels op zijn naam heeft, won Nadal de Australian Open nog maar één keer, in 2009.

Lees ook: Stefanos Tsitsipas en de zijnen komen er aan – nu dan echt

Kvitova en Osaka naar finale

Eerder op de dag bereikten Petra Kvitova en Naomi Osaka de finale van het vrouwentoernooi te bereiken. Kvitova versloeg in de halve finale in Melbourne de Amerikaanse Danielle Collins. Osaka won van Karolina Pliskova, die net als Kvitova uit Tsjechië komt.

Kvitova besliste het duel tegen Collins in twee sets: 7-6 (2), 6-0. Ze had zich als achtste geplaatst voor de grand slam. In de halve finale had zij alleen in de eerste set echte tegenstand van Collins, die sinds kort tennist onder begeleiding van de Nederlander Stijn de Gier.

De wedstrijd duurde zo’n anderhalf uur. Bij een stand van 4-4 in de eerste set besloot de organisatie vanwege de hitte het dak dicht te doen. Kvitova wist het beste van die veranderde omstandigheden te profiteren - daarna kantelde de wedstrijd in haar voordeel.

Kvitova won twee keer eerder een grand slam: Wimbledon, in 2011 en 2014. Sinds die laatste winst stond ze niet meer in de finale van een groot toernooi. In 2016 raakte Kvitova gewond aan haar hand, toen bij haar thuis werd ingebroken. Ze moest eerst herstellen van die blessure en speelde in 2017 niet. Eerder in het Australische toernooi refereerde ze aan haar terugkeer in het toptennis als haar “tweede carrière”.

‘Moest me herpakken’

Osaka had drie sets nodig om Pliskova te verslaan: 6-2, 4-6, 6-4. De 21-jarige Osaka won in september de US Open, toen ze Serena Williams versloeg. Dat was haar eerste grandslamtitel.

Osaka had het moeilijk tegen Pliskova. De derde set leek ze op weg naar verlies, ze kwam bijna met 2-0 achter. Het lukte haar drie breakpoints weg te werken. Daarna won ze ook acht van negen punten en kwam ze op 3-1. “Ik zei gewoon tegen mezelf dat ik me moest herpakken in de derde set. Ik moest zo hard mogelijk mijn doen als ik kon”, zei de 21-jarige Osaka na de wedstrijd over dat moment.

De finale van de Australian Open vindt zaterdag plaats. Osaka staat nu op de vierde plaats in de wereldranglijst. De winnaar van de finale neemt de nummer-één positie over van Simona Halep, die strandde in de kwartfinales van het toernooi.

Correctie (24 januari 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de tweede set in de wedstrijd tussen Tsitsipas en Nadal is geëindigd in 6-2. Dat had 6-4 moeten zijn.