Ex-premier Van Agt: Mark Rutte moet zich schamen

„Jongen, schaam je één keer flink en doe het nooit meer.” Met deze woorden wees oud-premier Dries van Agt (CDA) woensdag zijn verre opvolger Mark Rutte (VVD) terecht die begin deze maand zei dat hij de relschoppers bij de jaarwisseling „het liefst persoonlijk in elkaar had willen slaan”.

Als „vader des vaderlands” moet hij „boven de kletsmajoors staan” , die hem adviseren dit soort stevige taal te gebruiken, aldus de 87-jarige ex-premier.

Van Agt was de hoofdgast op een door het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit georganiseerde bijeenkomst ter gelegenheid van de presentatie van een boek van taalwetenschapper Siemon Reker over politiek taalgebruik.

In Den Haag was Van Agt, ook oud-minister van Justitie, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vermaard vanwege zijn bloemrijke, vaak wat archaïsche maar altijd correcte taalgebruik.

Van Agt gaf toe dat hij taal bewust als instrument gebruikte in het politieke debat. „Ik zette heel moeilijke woorden bij voorkeur in bij antwoorden op vragen van de oppositie. Die begrepen ze dan niet direct. Dat maakte hen incapabel om te reageren.”