CDA'ers willen dat Buma uitzetstop steunt

Kinderpardon CDA-leden dwingen fractievoorzitter Sybrand Buma om een standpunt in te nemen over een uitzetstop zolang het kinderpardon onderwerp van politieke discussie is. Daarover hebben ze donderdag een resolutie voor het congres in februari ingediend.

Tot nu toe reageerde CDA-leider Sybrand Buma terughoudend op een uitzetstop.
Tot nu toe reageerde CDA-leider Sybrand Buma terughoudend op een uitzetstop. Foto ANP/Bart Maat

Vijfentwintig CDA-leden, van wie een aantal politiek actief is voor de partij in de provincie en gemeenten, hebben donderdagochtend een resolutie ingediend die behandeld wordt op het partijcongres van 9 februari. Dat melden bronnen aan NRC.

In de resolutie roepen de CDA’ers de Tweede Kamerfractie van hun partij op om „zich maximaal in te zetten voor het zo spoedig mogelijk staken van het uitzetten van kinderen die profijt kunnen hebben van een soepelere toepassing van het kinderpardon, om de kans op verdere schade voor deze kinderen te beperken.”

Tot nu toe heeft Buma terughoudend gereageerd op zo’n uitzetstop. Op maandag zei hij dat een tijdelijke stop „absoluut een van de opties” is, maar dat alle vier de coalitiepartijen er dan akkoord mee moeten gaan. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft deze week duidelijk gemaakt dat niet te willen. ChristenUnie en D66 hebben al wel gepleit voor een uitzetstop voor gezinnen die mogelijk vallen onder nieuwe criteria waarover de coalitie nu praat. Mocht Buma zich bij zo’n oproep aansluiten, dan is er niet alleen coalitiemeerderheid voor een vernieuwd kinderpardon, maar ook voor een uitzetstop.

Lees ook: ChristenUnie zet de coalitie onder druk met vraag om uitzetstop

Indieners verwachten steun

De indieners van de resolutie, onder wie actieve leden uit Overijssel, willen vooralsnog anoniem blijven. Ze verwachten grote steun van het congres, ze gaan ervan uit dat de CDA-leden nog net zo denken als in 2011. Toen speelde de dreigende uitzetting van de 18-jarige Angolese Mauro Manuel. Op een congres stemde 85 procent van de aanwezige leden voor een resolutie waarin stond dat het uitzetten van alleenstaande minderjarige vluchtelingen ongewenst was en niet strookte met de CDA-uitgangspunten.

Het is lastig voor fractievoorzitter Sybrand Buma om de resolutie, als die het redt, naast zich neer te leggen. In november vorig jaar deed hij dat bij een breed aangenomen congresresolutie over verhoging van de rente op de studielening en dat leverde boze reacties op. Leden wilden dat Buma die maatregel uit het regeerakkoord van tafel zou halen. De politieke jongerenorganisatie van het CDA, de CDJA, waarschuwde toen voor een afstraffing bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart. Sinds de partij regeert, was toen de conclusie, weten kiezers niet altijd meer waar de christendemocraten voor staan.