‘Amsterdammer van het Jaar’ helpt jongeren uit armere gezinnen vooruit

Talk of the Town Met overmacht werd hij Amsterdammer van het Jaar: Abdelhamid Idrissi. Voor zijn gratis huiswerkbegeleiding zijn wachtlijsten.

Abdelhamid Idrissi naast burgemeester Femke Halsema op het podium.
Abdelhamid Idrissi naast burgemeester Femke Halsema op het podium. Foto Wouter van der Wolk

Er vliegt een pen door de aula van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam Nieuw-West. Een meisje in capuchontrui raapt het ding op. Ze loopt naar de jongen toe die hem gegooid heeft en smijt de pen geïrriteerd in zijn schoot. Dinsdagmiddag, vier uur, tienerdrama, weten de huiswerkbegeleiders van initiatief Studiezalen. Luchtig: „Oh, dat waait in twee minuten weer over.”

Elke dag van de week stuurt Abdelhamid Idrissi (29), oprichter van Stichting Studiezalen, zijn troepen uit naar scholen verspreid over de stad om huiswerkbegeleiding te bieden aan leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs. Ze helpen bij het huiswerk, de voorbereiding op toetsen en luisteren naar de problemen van jongeren. Wekelijks maken 600 leerlingen kosteloos gebruik van de begeleiding. Vooral kinderen uit armere gezinnen die geen plek hebben om rustig te studeren, komen langs. Idrissi: „Als je uit een groot gezin komt en in een kleine sociale huurwoning woont, is het lastig je te concentreren als je moet studeren.”

Afgelopen week werd Idrissi gekozen tot Amsterdammer van het Jaar 2018. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan stadgenoten die zich inzetten voor de stad. Idrissi versloeg zijn tegenstanders (onder meer een hiv-arts, een verbindende patatbakker en de voorzitter van Platform Gehandicapten) met ruime voorsprong. Hij kreeg een derde (bijna zesduizend) van de stemmen.

Arm gezin in Nieuw-West

Zelf groeit Idrissi op in Nieuw-West in een „arm gezin” met één jonger broertje, maar met „heel veel liefde en aandacht”. Zijn ouders hebben geen werk en kunnen niet goed lezen en schrijven. De brieven die op de mat vallen, vertaalt Idrissi voor zijn vader en moeder. Vervelend? Ik vond het juist leuk dat ik ze kon helpen, zegt hij. „Je wordt veel sneller volwassen.”

Op school is Idrissi een goeie leerling. Hij voltooit de havo en daarna HBO Bouwkunde. In 2009 richt Idrissi Studiezalen op, omdat mensen helpen hem het meeste voldoening geeft.

Idrissi ontvangt ruim 1 ton subsidie van de gemeente. Hij heeft zeven vaste medewerkers in dienst en werkt met ruim zestig vrijwilligers, onder meer stagiairs van HBO-opleidingen en oud-leerkrachten.

Aanvankelijk wil hij voor de begeleiding een „kleine, symbolische bijdrage” vragen. Vijftig eurocent per keer. Maar rap stapelen de excuses om niet te komen zich op en neemt het aantal geïnteresseerde kinderen af. Wie worstelt met geldproblemen, zegt Idrissi, is daar constant mee bezig. Eerst eten, dan de rest. De bijdrage van 50 cent kwam er niet.

Meeste jongeren willen hard werken

Voor sommige kinderen in Nieuw-West is de criminaliteit een uitweg, vertelt Idrissi. Wietteelt, pakketjes rondbrengen, dealen. Allemaal snel geld. Jongeren genoeg uit zijn jeugd die in de criminaliteit zijn beland. Maar, zegt hij, en dat wil hij echt even benadrukken, de meeste jongeren willen juist door hard werken hét maken. Groot probleem: ze hebben geen idee hoe dat moet en nemen vaak genoegen met een veel te laag schooladvies. Zonde, vindt hij.

De jongeren uit armere gezinnen nemen vaak genoegen met een veel te laag schooladvies. Zonde, vindt Abdelhamid

Vanuit een hoek in de aula scant Idrissi de ruimte, ruim dertig leerlingen zitten gebogen over hun schoolboeken. Om een jongere te helpen, zegt hij, moet je eerst zijn achtergrond kennen. Hij wijst voor zich uit. „Zie je die jongen met die krullen? Die is uitgescholden voor nerd, omdat hij goeie cijfers haalt. Hem leer ik dat het cool is om goede cijfers te halen”, zegt Idrissi, die bewust moeilijke woorden gebruikt als hij met hem spreekt. En die jongen met die rode trui? Hij is de populairste van de school, maar zijn ouders liggen in scheiding. Thuis erover praten is taboe, maar met mij kan het wel, zegt Idrissi. Daardoor kan de jongen zich ook weer beter concentreren op school.

Andere terugkerende onderwerpen bij de huiswerkbegeleiding zijn: seksualiteit en het delen van naaktfoto’s, vrienden maken, pesten. Op de meeste locaties waar Idrissi gratis huiswerkbegeleiding geeft, zijn inmiddels wachtlijsten. Zijn meest recente succes is een jonge vrouw die vanuit het praktijkonderwijs doorstroomde naar de universiteit en rechten studeert. Zichtbaar trots: „Deze kinderen zijn knap, slim en leuk. Als ik het kan maken, kunnen zij het helemaal.”