Akkoord in Brussel: vaders recht op 10 dagen kraamverlof

In Nederland werd het betaald partnerverlof vorig jaar nog verhoogd van twee naar vijf dagen. Minister Koolmees was tegen verdere verhoging naar tien dagen.

In Nederland werd het betaald partnerverlof vorig jaar nog verhoogd van twee naar vijf dagen.
In Nederland werd het betaald partnerverlof vorig jaar nog verhoogd van twee naar vijf dagen. Foto iStockphoto

Vaders en verzorgers moeten ten minste tien dagen kraamverlof kunnen opnemen als hun partner is bevallen. Ze moeten daarbij ten minste het loon ontvangen dat ze ook tijdens ziekteverlof krijgen. Daarover bereikte het Europees Parlement donderdag een akkoord met de lidstaten.

Het Europees Parlement had ingezet op doorbetaling van 80 procent van het loon. De lidstaten wilden zelf de hoogte van de uitkering bepalen. De nieuwe regeling gaat ook gelden voor partners van hetzelfde geslacht in de landen waarin zij officieel als partner worden erkend.

In juni bereikte de Raad van de Europese Unie – die wordt gevormd door ministers van de 28 lidstaten - al een akkoord over de contouren van het plan, maar de Commissie moest met het Parlement de nieuwe wet nog vormgeven. In veel Europese landen gold al een betaald partnerverlof van minstens tien dagen, bijvoorbeeld in België, Duitsland, Zweden en Roemenië.

Verhoging in Nederland

In Nederland werd het betaald partnerverlof vorig jaar nog verhoogd van twee naar vijf dagen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) wilde niet dat het verlof nog eens naar tien dagen omhoog ging. Nederland stemde in juni dan ook tegen verruiming van het Europees verlof, volgens Koolmees zouden lidstaten de duur ervan zelf moeten kunnen regelen.

Lees ook: Vijf vragen over het nieuwe partnerverlof

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA), lid van de sociaaldemocratische fractie die achter de verruiming stond, is blij met het akkoord. Volgens Jongerius vergroten de nieuwe afspraken de kansen van moeders op de arbeidsmarkt en zorgen ze ervoor dat partners de taken in het huishouden eenvoudiger gelijk kunnen verdelen.

De uitbreiding van het Europees partnerverlof maakt deel uit van een pakket maatregelen. Volgens de nieuwe afspraken mogen Europeanen ook vijf dagen betaald opnemen voor mantelzorg. Lidstaten krijgen ongeveer drie jaar de tijd om de nieuwe afspraken om te zetten in landelijke wetgeving.

Twitter avatar TheProgressives S&D Group Finally, an agreement on Work-Life Balance, an important part of the European #SocialPillar. We welcome the progress made, but regret member states’ lack of ambition to back up their promises with concrete measures and money. @Mariearenaps @a_jongerius
https://t.co/UN8kOOeyTA