Winterweer

Sneeuwpret en files

Foto Bart maat/ ANP

Kinderen gooien sneeuwballen op het Lange Voorhout in Den Haag. Dinsdag vielen de eerste centimeters sneeuw van dit jaar; een storing trok van West- naar Oost-Nederland.

De sneeuwval leidde volgens de ANWB tot de drukste spits ooit. Op het hoogtepunt, dinsdagavond rond 18.20 uur, stond in totaal 2.287 kilometer file op de Nederlandse wegen. Vooral in het oosten van het land, rond Arnhem en Nijmegen, ondervond het verkeer veel hinder. Vertragingen liepen op tot twee uur. De ANWB meldde ook problemen bij Utrecht en Eindhoven, omdat daar ook tijdens de spits nog sneeuw viel. Het aantal ongelukken bleef beperkt.

Rijkswaterstaat zette de hele dag strooiwagens in, voor de eerste keer deze winter doordeweeks en overdag. Tot nu toe werd 27 miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen. De laatste tien jaar werd gemiddeld 90 miljoen kilo per winter gestrooid.