Vier reddingsacties

Bijna 500 geredde bootmigranten teruggebracht naar Libië

In drie dagen zijn bijna 500 migranten die op rubberboten in de problemen waren gekomen, gered en weer teruggebracht naar Libië, zo heeft een woordvoerder van de Libische marine dinsdag gezegd. Dat gebeurde bij vier verschillende reddingsacties. Volgens de woordvoerder zijn twee migranten omgekomen van de kou. Hij vertelde er niet bij dat deze migranten vaak tegen hun zin worden teruggebracht, naar volgens VN-rapporten mensonwaardige opvangkampen. Zondag had de Internationale Organisatie voor Migratie gezegd dat in de twee dagen daarvoor waarschijnlijk 170 migranten bij Libië zijn verdronken. Italië en de EU hebben de Libische kustwacht getraind, met de afspraak dat bootmigranten worden teruggebracht naar Libië en niet naar het veel verder gelegen Italië worden gebracht. (NRC)