Trumpblog

Trump stelt State of the Union uit tot na shutdown

Huis-voorzitter Nancy Pelosi verzocht de president vorige week zijn speech te verzetten, omdat door de overheiddssluiting Trumps veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Trump: shutdown tijdelijk ten einde, begroting zonder muur

De Amerikaanse president Donald Trump en het Congres zijn een tijdelijke begroting overeengekomen waarmee de gedeeltelijke shutdown van de overheid voor drie weken is opgeschort. Dat heeft Trump vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Er is in deze tijdelijke begroting geen geld gereserveerd voor de door Trump begeerde grensmuur, waar het conflict mee is begonnen. Hierover zal verder worden onderhandeld.

Met deze maatregel is er een pauze ingelast in de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis, die 35 dagen heeft geduurd. Trump probeert zo’n 5,7 miljard dollar (5 miljard euro) in de begroting op te nemen voor een grensmuur met Mexico. Het Congres, dat de begroting goed moet keuren, weigert hiermee akkoord te gaan. Door deze ruzie over de begroting krijgt een deel van de overheidsambtenaren in de VS niet meer uitbetaald. Zij moeten wel doorwerken.

Trump kondigde aan dat een commissie met zowel Republikeinen en Democraten zich gaat buigen over het vraagstuk rond de beveiliging van de grens. “Het plaatsen van muren, grenzen -of hoe je het ook wil noemen- is een belangrijk deel van de oplossing”.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Trump: shutdown tijdelijk ten einde, begroting zonder muur

Trump stelt State of the Union uit tot na shutdown

President Trump heeft de State of the Union, zijn jaarlijkse toespraak aan het Congres, uitgesteld tot na afloop van de shutdown. Trump geeft gehoor aan een oproep van de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Zij vroeg Trump vorige week zijn speech pas te houden als de gedeeltelijke sluiting van de overheid achter de rug is. De beveiliging van de president kon volgens Pelosi niet worden gegarandeerd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As the Shutdown was going on, Nancy Pelosi asked me to give the State of the Union Address. I agreed. She then changed her mind because of the Shutdown, suggesting a later date. This is her prerogative - I will do the Address when the Shutdown is over. I am not looking for an....

Op Twitter schreef Trump donderdag dat Pelosi's verzoek om uitstel haar "voorrecht" is. "Ik zal de toespraak geven wanneer de shutdown voorbij is", aldus de president. Trump zal zijn rede naar eigen zeggen wel zoals gebruikelijk geven in het Huis van Afgevaardigden. "Ik kijk ernaar uit om in de nabije toekomst een geweldige State of the Union te geven!", besloot hij.

Voorlopig is er nog geen doorbraak in zicht die een einde kan maken aan de shutdown. Die duurt nu al 34 dagen en is daarmee de langste in de Amerikaanse geschiedenis. Trump en het Congres kunnen het niet eens worden over het bedrag dat in de begroting wordt gereserveerd voor het bouwen van een muur aan de grens met Mexico, een grote campagnebelofte van Trump. Hij weigert tot nu toe zijn handtekening te zetten onder de begroting, omdat die volgens hem te weinig geld reserveert voor de muur. Daardoor ontvangen circa 800.000 ambtenaren al ruim een maand geen salaris.

Michael Cohen zegt verhoor af: ik word bedreigd door Trump

De voormalig advocaat van president Donald Trump heeft een verhoor door een commissie van het Huis van Afgevaardigden op 7 februari afgezegd. In een verklaring die Cohen via zijn eigen advocaat Lanny Davis heeft verspreid, staat dat Cohen en zijn familie worden bedreigd door Trump en diens huidige advocaat Rudy Giuliani. De meest recente dreigementen zijn afgelopen weekend nog geuit, schrijft Davis. Over de aard van de vermeende bedreigingen staat in de verklaring niets.

Een bron zegt tegen CNN dat Cohen's echtgenote en schoonvader zich bedreigd voelen door uitspraken die de president Giuliani in het openbaar hebben gedaan. Giuliani was dit weekend te gast in meerdere Amerikaanse tv-shows, waarin hij Cohen onder meer uitmaakte voor pathologisch leugenaar. De president schermde vorige maand in een interview met Fox News met belastende informatie over de schoonvader van Cohen. Trump maakte zijn voormalig advocaat in een tweet onlangs uit voor rat. Davis: "Cohen zet zijn eigen veiligheid en die van zijn familie nu op de eerste plaats."

De prominente democraten Adam Schiff en Elijah Cummings, voorzitter van de commissie waarvoor Cohen zou verschijnen, zeggen tegen persbureau Reuters Cohen "gewoon" te verwachten op 7 februari. Er is begrip voor zijn zorgen, "maar dit zal ons er niet van weerhouden de waarheid te achterhalen." Enige haast is geboden: Michael Cohen moet zich op 6 maart melden voor de gevangenisstraf van drie jaar, die hem in december is opgelegd.

Huis van Afgevaardigden start onderzoek naar afgifte veiligheidspassen door Witte Huis

De voorzitter van de commissie Toezicht en Hervorming van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Elijah Cummings heeft woensdag een onderzoek aangekondigd naar de veiligheidspassen die het Witte Huis afgeeft. Cummings spreekt van mogelijke "ernstige schendingen van de nationale veiligheid".

De Commissie wil vooral onderzoek doen naar de veiligheidspassen die het Witte Huis heeft afgegeven in de periode dat Trump zitting nam als president, in 2016. Zo zou de toenmalige adviseur van president Trump, Michael Flynn, zijn toegangspas hebben gehouden nadat het Witte Huis erachter kwam dat hij gelogen had tegen de FBI. Een veiligheidspas biedt toegang tot bepaalde informatie en overheidsgebouwen. Voor zo'n pas dient iemand zorgvuldig te worden gescreend.

Flynn, Kushner en Bolton

Naast Flynn worden ook de screening van Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner, de huidige Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, oud-Staff Secretary Robert Porter en andere oud-medwerkers van Trump onderzocht.

Cummings schrijft:

"De [drie] doelen van dit onderzoek zijn: vaststellen waarom het Witte Huis en het transitieteam de procedures voor het beveiligen van vertrouwelijke informatie genegeerd lijken te hebben. Het evalueren in hoeverre de best bewaakte geheimen van het land zijn verstrekt aan ambtenaren die hier geen toegang toe hadden moeten hebben. En het oplossen van de gebreken in de protocollen van het Witte Huis."

Verder onderzoekt de Commissie of het Witte Huis de wet heeft overtreden toen het weigerde het Congres informatie te verstrekken over het screeningsproces voor de toegangspas.

De veiligheidspassenkwestie speelt al meer dan een jaar, sinds NBC News schreef dat 130 werknemers van het Witte Huis, waaronder Kushner en Trumps dochter Ivanka, niet over de benodigde veiligheidsverklaring beschikten.

Tijdens de afgelopen midtermverkiezingen in november hebben de Democraten een meerderheid in het Huis veroverd. Hierdoor hebben ze de macht verkregen om onderzoeken naar president Trump in te stellen. De veiligheidspassenkwestie is het eerste onderzoek dat hieruit voortkwam, één dag nadat de samenstelling van de Commissie Toezicht en Hervorming bekend was gemaakt.

Elijah Cummings tijdens een persconferentie. Foto J. Scott Applewhite/AP

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in een nieuw Trumpblog. Het blog van vorige week kun je hier teruglezen.

Trumpblog week 2: Mike Pence steekt demonstrerende Venezolanen hart onder de riem