Spionage-affaire

Oud-marinier Paul Whelan blijft langer vastzitten in Rusland

Foto EPA

De Amerikaanse-Brit Paul Whelan, die door Rusland verdacht wordt van spionage, blijft langer vastzitten. Een rechter in Moskou wees zijn verzoek om op borgtocht vrijgelaten te worden dinsdag af. De 48-jarige oud-marinier, die ook de Canadese, Ierse en Britse nationaliteit heeft, werd 28 december opgepakt door de Russische veiligheidsdienst FSB op beschuldiging van spionage. Als Whelan veroordeeld wordt, kan hij tot twintig jaar celstraf krijgen. De advocaat van Whelan bevestigde voor de zitting geruchten dat zijn cliënt vlak voor zijn arrestatie een geheugenkaart met ‘geheime bestanden’ ontving van één van zijn Russische contacten. Whelan wist niet dat de usb-stick geheime bestanden bevatte voor hij hem kreeg, zegt zijn advocaat. (AP)