Fondsen waarschuwen dat kortingen op de pensioenen dreigen

De financiële positie van een aantal grote pensioenfondsen is verslechterd door de wereldwijd dalende beurskoersen in het afgelopen kwartaal.

Een actiebijeenkomst van de FNV over pensioenen eind november 2018 na het klappen van het pensioenoverleg tussen het kabinet en de sociale partners.
Een actiebijeenkomst van de FNV over pensioenen eind november 2018 na het klappen van het pensioenoverleg tussen het kabinet en de sociale partners. Foto Robin Utrecht/ANP

Door het slechte laatste beurskwartaal van 2018 dreigen er de komende jaren kortingen op de pensioenuitkeringen. Een aantal grote pensioenfondsen waarschuwt dat hun financiële positie is verslechterd en hun zogeheten beleidsdekkingsgraad daardoor mogelijk niet op tijd boven de vereiste 104 procent uit gaat komen. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Vooral de metaalfondsen PME en PMT zitten in de problemen met eind december een dekkingsgraad van respectievelijk ruim 101 en ruim 102 procent, waar 104 het wettelijke minimum is. Zij moeten voor het eind van 2019 herstel tonen anders moeten ze volgens de huidige regels snijden in het pensioen van hun deelnemers.

Lees ook: Geen pensioenakkoord, hoe erg is dat?

Naast de wereldwijd dalende beurskoersen zagen de pensioenfondsen zich in het afgelopen kwartaal ook geconfronteerd met het klappen van het pensioenoverleg tussen de vakbonden, werkgevers en het kabinet. De sector had gehoopt op een ingrijpende hervorming van het pensioenstelsel met hele andere financiële eisen en uitgangspunten, maar daar is voorlopig nog geen sprake van.

Bestuurder Eric Uijen van metaalfonds PME zegt tegen persbureau ANP dat hij het “onrechtvaardig” vindt dat hij straks “aan de vooravond van een nieuw stelsel” mogelijk nog de pensioenen moet verlagen:

“Wij vragen kabinet en sociale partners om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. En in de tussentijd in ieder geval te zorgen dat er geen verlagingen doorgevoerd hoeven te worden.”

Ook ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW zitten op dit moment onder de vereiste dekkingsgraad, maar zij hebben nog tot eind 2020 de tijd om orde op zaken te stellen. Mocht dat niet lukken en de eisen in de tussentijd niet zijn veranderd, dan moeten in 2021 ook de pensioenen van hun deelnemers omlaag.

Van de grote fondsen staat alleen BpfBOUW er met een dekkingsgraad van ruim 118 procent beter voor. Het bouwfonds kon begin dit jaar zelfs voor de tweede keer op rij het pensioen van de bij hun aangesloten deelnemers verhogen.

De vakbonden FNV, CNV en VCP gaan in aanloop naar de verkiezingen in maart met stakingen en werkonderbrekingen actievoeren voor een beter pensioen, meldt de Telegraaf donderdag. Op 18 maart is er een landelijke actiedag.