Klaver en De Boer harrewarren over klimaatbeleid

De CO2-taks roept felle reacties op. Niemand in de coalitie verschuift van positie over het kinderpardon. En betalen diplomaten straks wél hun verkeersboetes?


WAT DE BOER NIET KENT: De CO2-belasting die GroenLinks maandag voorstelde, maakt veel los. Het is, zeker door de focus op de industriesector, een plan dat zijn gelijke in de wereld niet kent. Klimaatberaadvoorzitter Ed Nijpels (VVD) noemde een heffing eerder een “toonbeeld van schoonheid”, maar op steun van Hans de Boer hoeft het voorstel van GroenLinks-leider Jesse Klaver niet te rekenen. De voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW betichtte Klaver op Radio 1 gisteren van het verspreiden van nepnieuws en spreekt over ‘klimaatwerklozen’ in industriesteden – de term ‘Nijpelitaanse maffia’ viel nog net niet. Klaver zelf zag in de woorden van De Boer vooral een aansporing.

KINDERWENSEN: “Ik zie licht aan het eind van de tunnel.” Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft goede hoop dat het kinderpardon versoepeld wordt, maar dan moet er nog veel veranderen. De VVD buigt vooralsnog niet, bleek dinsdag in de Kamer. En staatssecretaris Harbers (VVD) wil in de tussentijd niet overgaan tot een uitzetpauze. In het AD dient zich vandaag een nieuw Armeens gezin aan: de familie Davayan.

Kinderwensen II: Wat zijn de opties voor zo’n versoepeld kinderpardon? Redacteuren Floor Boon en Petra de Koning verkennen de mogelijkheden, te beginnen bij het meewerkcriterium. Nu moeten potentiële pardon-optanten eerst meewerken aan hun eigen vertrek: het kabinet zou gezinnen in plaats daarvan alleen kunnen vragen de uitzetting niet actief tegen te werken. En de overheid zou zich ook meewerkender op kunnen stellen: niet meer permanent ‘zichtbaarheid’ vereisen, wél het vertrek begeleiden.

DIPLOMATENTAAL: Buitenlandse vertegenwoordigers lappen in Den Haag nogal eens de verkeersregels aan hun laars, want wie een diplomatiek paspoort heeft kan niet worden vervolgd. Steevast een bron van ergernis, ook in de Eerste Kamer. De senaat nam gisteren een wetsvoorstel aan: voortaan krijgen diplomaten een brief als ze fout parkeren of te hard rijden. Meevaller voor de ambassadeurs en consuls: dokken hoeft nog steeds niet, maar “de diplomaat wordt uitgenodigd het bedrag te betalen”.

UITGEREKEND: Houdt iemand nog van de rekentoets? In 2013 werd de toets verplicht ingevoerd op middelbare scholen, maar leerlingen zakten massaal. Het cijfer werd uiteindelijk niet meegeteld. Nu wil onderwijsminister Slob (CU) de rekentoets alsnog behouden, maar dan als onderdeel van het schoolexamen. Op enthousiasme hoeft hij niet te rekenen. CDA en D66 zijn tegen het plan. De oppositie is tegen. En de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren is tegen. “En we hopen dat de minister ook tot dat inzicht komt”, aldus CDA’er Michel Rog gisteravond.

ZWARTEPIETEN: Twee maanden geleden ging van alles mis bij de Sinterklaasintochten in het land. NRC sprak met twaalf burgemeesters en twaalf activisten en concludeert: gemeenten misten kennis van het demonstratierecht, ze kwamen voorbereidingstijd tekort en tussen gemeenten en actievoerders heerste wederzijds wantrouwen.

BON BINI: Waar was Mark Rutte de afgelopen dagen eigenlijk? Hij vertoefde in de Caribische delen van het Koninkrijk, bezocht Bon Bini for Business (niet de nieuwste film van Jandino Asporaat, wel een ondernemerscongres op Curaçao) en maakte bekend het toezicht op de financiën van Curaçao aan te scherpen, op verzoek van het eiland zelf. Terug in Europa mag Rutte vrijwel meteen doorreizen: Davos wacht (vol lege stoelen, dat wel).

QUOTE VAN DE DAG:

Dat is verre van schattig, dat is verre van naïef. Toen de heer Baudet in zijn studeerkamer zat, was ik militair.

Hanke Bruins Slot (CDA) wijst op haar verleden als pelotonscommandant in Uruzgan, nadat Thierry Baudet (FvD) had gezegd dat het “schattig” is dat ze “zo naïef in het leven staat”.