Justitie: meer geld criminelen afpakken

Pluk-ze-wetgeving

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar 50 miljoen euro minder crimineel geld afgepakt dan een jaar eerder, terwijl de omvang van criminele geldstromen niet is afgenomen. Het OM wil daarom een andere methode invoeren. Dat heeft justitie woensdag bekendgemaakt.

Nu spoort het OM eerst een crimineel op om daarna te proberen het geld af te pakken. Probleem is dat het geld dan al vaak via verschillende financiële constructies is weggesluisd. Justitie wil deze volgorde voortaan omdraaien en meer energie steken in het opsporen van verdacht geld, om vervolgens de criminelen aan te pakken.

Vorig jaar pakte justitie 171 miljoen euro crimineel geld af. In 2017 was dat 221 miljoen euro. De grootste ‘vangst’ in 2018 was een ontneming van 100 miljoen bij ING. De bank moest dat geld betalen na een omvangrijke witwaszaak. Het aantal keren dat geld werd afgepakt is in 2018 voor het tweede jaar op rij gedaald.

Volgens directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD „moeten en kunnen” de bedragen die worden afgepakt omhoog. Hij roept de financiële sector op samen te werken met de opsporingsdiensten.

Gery Veldhuis, bij de politie verantwoordelijk voor de portefeuille Financieel Economische Criminaliteit, hoopt dat de nieuwe strategie ook een maatschappelijk effect zal hebben. „Het afpakken van goederen en geld moet net zo vanzelfsprekend zijn als het vangen van boeven. Maatschappij en slachtoffers moeten merken dat misdaad niet mag lonen.”

Hoe het OM het plan precies gaat uitvoeren wordt later dit jaar bekendgemaakt.