Recensie

Recensie Muziek

Joost speelt in z’n eigen muzikale speeltuin

Ondanks dat hij bekend werd als YouTuber met melige video’s, hoort Joost Klein niet bij de generatie internethypes die muziek is gaan maken voor wat hiphoppers de ‘clout’ noemen; het snelle geld en de bijbehorende aandacht. De vormgeving en de clips zien er gelikt uit, hij geeft een behoorlijke liveshow en is een clevere songwriter.

Net als op eerder werk viert de zelfspot op zijn debuutalbum Albino hoogtij. De muziek is heerlijk roekeloos: door bassen overstuurde trapbeats vol meeuwengeluiden, en uptempo drum-’n-bass en house. Bovendien kent de rapper zijn klassiekers: hij geeft een draai aan ‘Per Spoor’ van Guus Meeuwis, leent slim een zanglijn van Kid Cudi en zet een Fatboy Slim-sample midden in een zin over voetbal om het Fifa ’99-gevoel terug te brengen. Tekstueel is het lol trappen met vrienden, verpakt in melige woordspelingen. Een piepklein emotioneel randje ontbreekt niet, maar Albino is vooral Joost z’n eigen speeltuin.