Foto Merlijn Doomernik

Winnaars van fotografieprijs Zilveren Camera

Met de serie ‘Meisjes van de Goede Herder’ heeft NRC-fotograaf Merlijn Doomernik de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘Personen in het nieuws (serie)’ van de Zilveren Camera’s, de belangrijkste Nederlandse prijzen voor fotojournalistiek. Doomernik portretteerde bejaarde vrouwen die als jonge meisjes dwangarbeid moesten verrichten in de kloosterorde Zusters van de Goede Herder.
De categoriewinnaars werden woensdag via een livestream op de Facebookpagina van de organisatie achter de Zilveren Camera’s bekendgemaakt door burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Uit de categoriewinnaars wordt de beste persfoto van 2018 gekozen. Die prijs wordt vrijdag 1 februari uitgereikt door koning Willem-Alexander in theater Gooiland in Hilversum. In de acht categorieën, die bijna allemaal zijn onderverdeeld in een prijs voor de beste serie en de beste enkele foto, wonnen zes NRC-fotografen de eerste, tweede of derde prijs.

Juryvoorzitter Marc Prüst: “Ondanks de alarmerende situatie waarin ons vak verkeert, was de kwaliteit van de inzendingen hoog.” Komende vrijdag staken vierhonderd fotojournalisten omdat zij de vergoedingen voor hun werk te laag vinden. De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), initiatiefnemer van de staking, is van plan om na de stakingsdag actie te blijven voeren. tot en met de daadwerkelijke uitreiking van de Zilveren Camera’s op 1 februari.

“Met name de inzendingen in de categorie Documentaire waren dit jaar talrijk en van hoge kwaliteit. Dat komt doordat de markt onder druk staat - fotografen gaan op zoek naar andersoortige onderwerpen omdat er met nieuwsfotografie steeds minder valt te verdienen. De documentaire-fotografie biedt bredere verspreidingsmogelijkheden, zoals boeken en tentoonstellingen”, zei Prüst.

Fotograaf Freek van den Bergh won de eerste prijs in de categorie ‘Politiek (enkel)’ met een foto van Thierry Baudet op dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen. De Forum voor Democratie-leider verklaarde zijn afzijdigheid tijdens het debat met de woorden: “Dit is beneden mijn waardigheid”. De foto werd gepubliceerd door de Volkskrant. Foto Freek van den Bergh

Een met olie besmeurde zwaan wordt gewassen in het noodhospitaal van Rijkswaterstaat bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. De vogels raakten besmeurd nadat in juni 2018 een olietanker in de Rotterdamse haven tegen een steiger botste en er tweehonderd ton olie het water in lekte. Fotograaf Alexander Schippers eindigde met deze foto op de derde plaats in de categorie ‘Nieuws Nationaal (enkel)’. Foto Alexander Schippers

De migrantenkaravaan is aangekomen in het midden-Mexico. Veel vrachtwagenchauffeurs helpen de mensen een eindje op weg. Met de foto won Gerlinde Schrijver de eerste prijs in de categorie ‘Nieuws internationaal (enkel)’. Foto Gerlinde Schrijver

Het lichaam van een vermoorde man in de wijk Alexandra in Johannesburg wordt opgehaald door een medewerker van het mortuarium. In de serie The Missing portretteert fotograaf Bram Janssen de migranten die door Zuid-Afrika’s poreuze grenzen het land zijn binnengekomen, zonder enige vorm van documentatie. Ze leven in de anonimiteit. De serie werd bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Nieuws internationaal (serie)’. Foto Bram Janssen

Met nog een halve ronde te gaan in de finale op de 1000 meter shorttrack duwen de Koreanen Suk en Choi elkaar de baan uit, waarna Suzanne Schulting olympisch goud pakt. Met de serie Suzanne Schulting; Van Olympische val tot Sportvrouw van het Jaar won Pim Ras de eerste prijs in de categorie ‘Sport (serie)’. Foto Pim Ras

Inner Journey is een doorlopend, lange termijn-project over mijn worsteling met psychische aandoeningen, eigenliefde, zelfacceptatie en over de worsteling met mijn genderidentiteit”, zo staat te lezen op de website van de Zutphense fotograaf Marvel Harris. De serie kreeg de Zilveren Camera in de categorie ‘Documentair nationaal (serie)’. Foto Marvel Harris.

De voeten van Maarten van der Weijden nadat hij zijn zwemtocht langs elf Friese steden moest staken. Met zijn zwemtocht haalde de olympisch zwemmer geld op voor kankeronderzoek. De foto van ANP-journalist Remko de Waal werd bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Nieuws nationaal (enkel)’. Foto Remko de Waal

Fotograaf Carla van de Puttelaar portretteerde Astrid Holleeder voor een groot profiel in The New Yorker. De zus van Willem Holleeder was wereldnieuws bij het verschijnen van de engelse vertaling van haar boek Judas. Winnaar in de categorie ‘Personen in het nieuws (enkel)’. Foto Carla van de Puttelaar

Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh werd in september naar het treinongeval in Oss gestuurd waarbij vier kinderen in een elektrische bolderkar om het leven kwamen. Zijn fotoserie won de eerste prijs in de categorie ‘Nieuwe Nationaal (serie)’. Foto Marcel van den Bergh

Dansgezelschap Conny Janssen Danst voert de voorstelling Inside Out op. De foto werd voor het dansgezelschap gemaakt door NRC-fotograaf Andreas Terlaak. Hij won er de tweede prijs mee in de categorie ‘Kunst, Cultuur en Entertainment (enkel)’. Foto Andreas Terlaak

De laatste patiënten van het MC Slotervaart worden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt, na de gedwongen sluiting wegens een faillissement in oktober. Eerste prijs in de categorie ‘Nieuws Regionaal (serie)’. Foto Dingena Mol. Foto Dingena Mol

NRC-fotograaf David van Dam legde in oktober vorig jaar vast hoe Alexander Pechtold zijn werkkamer opruimt. Hij vertrok na twaalf jaar als politiek leider van D66, Rob Jetten volgde hem op. Tweede prijs in de categorie ‘Politiek (enkel)’. Foto David van Dam

Juffen van de vier omgekomen kinderen van het treinongeluk in Oss rouwen in de buurt van de rampplek, een dag na het ongeluk. Eerste prijs ‘Nieuws Regionaal (enkel)’. Foto Rob Engelaar

Lijsttrekker Jaap van Mannekes van de lokale politieke partij Samen Voor Pekela voert campagne tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Met de serie ‘Samen voor Pekela’, die werd gepubliceerd in de rubriek In Beeld op nrc.nl, won fotograaf Kees van de Veen de tweede prijs in de categorie ‘Politiek (serie)’. Foto Kees van de Veen

Halbe Zijlstra treedt af als minister van Buitenlandse Zaken. NRC-fotograaf David van Dam won met zijn serie, waarvan meerdere foto’s in NRC zijn afgedrukt, de derde prijs in de categorie ‘Politiek (serie)’. Foto David van Dam.

Fotograaf Cynthia Boll werkte drie jaar aan Sinking Cities, de winnende serie in de categorie ‘Documentair Internationaal’. De serie toont hoe de Indonesische hoofdstad Jakarta steeds verder onder zeeniveau zakt. De Indonesische hoofdstad verzakt tussen de 10 en 25 centimeter per jaar. Wanneer er overstroming dreigt in de laaggelegen wijk Muara Baru, brengen bewoners hun spullen naar de eerste verdieping. Op de foto: mevrouw Sarmini wacht op haar echtgenoot om haar met de laatste spullen te helpen. Foto Cynthia Boll

Drooggevallen oever van de Waal bij Nijmegen. Fietsen komen tevoorschijn en zelfs de damwand die geplaatst was voor de bouw in 1936 is weer te zien. De uitzonderlijke droogte en hitte had vorige zomer gevolgen voor mens, plant en dier. Sloten vielen droog, de waterstand in de rivieren ging naar een recordlage stand van 6 meter 56 bij Lobith. Binnenvaartschepen konden maar deels beladen worden, drinkpoelen voor vee droogden op, woonboten kwamen droog te liggen en bezoekers van festivals zochten massaal het water of de schaduw op. NRC-fotograaf Flip Franssen won met de foto de derde prijs in de categorie ‘Nieuws Regionaal (enkel)’. Foto Flip Franssen

Fotograaf Olaf Kraak maakte een serie over zaalvoetbalteam Texel’94 bij een reportage voor NRC, verschenen in het sportkatern en op nrc.nl. Op de foto: het Texelse voetbalteam gaat met een boot naar Den Helder voor een wedstrijd. Vanaf daar gaat het verder met een busje. Na de wedstrijd, midden in de nacht, moet het team een watertaxi huren om terug te komen op Texel. Kraak won met de serie de tweede prijs in de categorie ‘Sport (serie)’.Olaf Kraak