Center Parcs haalt half miljard voor renovatie parken

Voor 550 miljoen euro gaat het vakantiebedrijf alle accommodaties en parken vernieuwen. Belegger Blackstone investeert 200 miljoen euro in de zeven grootste vakantieparken.

Bungalows in vakantiepark Center Parcs de Eemhof. De uitbater van vakantieparken vierde in 2018 zijn vijftigste verjaardag.
Bungalows in vakantiepark Center Parcs de Eemhof. De uitbater van vakantieparken vierde in 2018 zijn vijftigste verjaardag. Foto Koen van Weel/ANP

Center Parcs heeft 550 miljoen euro opgehaald bij beleggers om parken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk op te knappen en uit te breiden. Dat heeft het van oudsher Nederlandse vakantieparkbedrijf woensdag bekendgemaakt. De renovatie betreft de zeven grootste parken van Center Parcs in Europa.

Van de 550 miljoen euro komt 200 miljoen euro van Blackstone, een van de grootste beleggingsfondsen ter wereld. De rest van het bedrag is opgehaald bij grote en kleinere beleggers, die eigenaar zijn van het vastgoed en de grond van de parken. Volgens de Franse topman Pascal Ferracci van de Europese tak van het concern moeten de parken na de verbouwing voldoen aan de eisen die vakantiegangers tegenwoordig stellen.

Center Parcs is al een paar jaar bezig met een flinke vernieuwing van zijn parken. Een woordvoerder laat weten dat de renovatie niet alleen de vakantiehuisjes betreft, maar ook de parkcentra en kinderboerderijen. “De zwembaden worden ook uitgebreid en krijgen nieuwe glijbanen”. De parken zullen verder allemaal een thema krijgen, zegt de woordvoerder. De verbouwing van de zeven parken begint in 2020 en zal zo’n drie jaar duren, zegt het bedrijf.

Short breaks

De laatste jaren maken veel andere aanbieders van vakantiehuisjes hun opmars. Center Parcs maakt zich daar naar eigen zeggen geen zorgen over. “Onze short breaks zijn heel anders dan een vakantie via Airbnb. Het concept van een vakantiepark in eigen land met alle activiteiten op één plaats blijft mensen trekken”, stelt de woordvoerder.

Center Parcs Europe is gevestigd in Capelle aan den IJssel en is onderdeel van de Franse Pierre & Vacances Center Parcs Group. Het afgelopen boekjaar boekte het bedrijf een omzet van 697 miljoen euro, waarvan 458 miljoen euro uit de verhuur van de huisjes werd gehaald. Andere inkomsten haalt het bedrijf uit attracties en horeca.