Beschuldiging van plagiaat

De Groene: ‘Nederlandse journalist heeft jarenlang plagiaat gepleegd’

De Nederlandse freelance journalist Peter Blasic heeft jarenlang plagiaat kunnen plegen bij verschillende Nederlandse en Belgische media. Dat bevestigen de hoofdredacteuren van de Nederlandse weekbladen Elsevier en HP/De Tijd en de Belgische nieuwssite Apache aan De Groene Amsterdammer die onderzoek deed naar de journalist.

Ook zou Blasic, die ook publiceerde als Peter Mertens, veelal ontraceerbare bronnen gebruiken in zijn verhalen. Jonathan Ursem, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, meldt dinsdagavond op Twitter 27 artikelen van Blasic in te trekken. „In veel artikelen worden bronnen opgevoerd die niet te traceren zijn. We zijn daar als redactie te vrijblijvend mee om gegaan.”

Ook de hoofdredacteuren van OneWorld,Vice, Elsevier en het Belgische Knack zeggen allemaal tegen De Groene dat ze niet kunnen instaan voor zijn brongebruik. Blasic, die volgens De Groene werkt als ambtenaar voor de gemeente Roermond, ontkent in een reactie aan het blad plagiaat te hebben gepleegd bij HP/De Tijd en Elsevier.