Beleggers bezorgd ondanks records chipmachinereus ASML

Jaarcijfers

ASML opent met daling
ASML opent met daling

Chipmachinefabrikant ASML brak in 2017 al ruimschoots zijn eigen records, maar vorig jaar ging het wéér veel beter. Dat blijkt uit jaarcijfers die het bedrijf uit Veldhoven woensdag heeft gepresenteerd.

De omzet van ASML over 2018 kwam vorig jaar uit op 10,9 miljard euro: ruim 22 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep hield ASML bijna 2,6 miljard euro nettowinst over: een groei van een kwart.

In een persbericht uit topman Peter Wennink „vertrouwen” dat ASML in 2019, 2020 en ook daarna blijft groeien. Tegelijkertijd constateert hij „enige onzekerheid” in de markt. Eind vorig jaar hebben verschillende klanten levering van ASML-machines uitgesteld naar de tweede helft van 2019 omdat zij met teruglopende vraag te maken hebben.

Deze verlate leveringen, in combinatie met een brand bij een toeleverancier waardoor ASML in het eerste kwartaal 300 miljoen euro minder verwacht om te zetten, joeg beleggers aan het Damrak klaarblijkelijk schrik aan. De koers van het aandeel daalde ruim 2 procent. Mogelijk werd die terugval nog gedempt doordat ASML woensdag een verhoging van het dividend met 50 procent aankondigde.

ASML (23.000 werknemers) is uitgegroeid tot ’s lands meest waardevolle hightechbedrijf, met een marktkapitalisatie van 60 miljard euro. De belangrijkste verklaring voor zijn succes is de wereldwijde onstilbare honger naar geavanceerde computerchips. ASML is toonaangevend in de productie van de machines hiervoor, met een aandeel op de wereldmarkt van 85 procent.

Die succesfactoren slaan niet zomaar om. Topman Wennink verwacht dat ASML in het lopende jaar opnieuw een omzetrecord zal boeken. Het leveringsprobleem dat is ontstaan door de brand bij de toeleverancier verwacht ASML in het tweede kwartaal van dit jaar „grotendeels” in te lopen.

Voor wie ongerust kijkt naar de vertragende Chinese economie en en het handelsconflict tussen China en de VS had Wennink een geruststellende mededeling: „Wij blijven solide vraag voor leveringen aan China zien.”