Antiterreurwetten

Pardon voor 13.200 verdachten en veroordeelden in Ethiopië

Ongeveer 13.200 mensen die in Ethiopië waren aangeklaagd of veroordeeld wegens landverraad of terrorisme hebben het afgelopen half jaar amnestie gekregen, zo hebben staatsmedia dinsdag gemeld. Na hevige en aanhoudende protesten in 2015 tegen het voorgaande regime waren ongeveer dertigduizend studenten, activisten, journalisten en bloggers gearresteerd op basis van omstreden anti-terreurwetten. Vorig jaar april is de hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed aangetreden. Hij maakte verzoenende gebaren naar buurland Eritrea en kondigde een amnestie aan. Volgens de staatsomroep Fana hebben 13.200 mensen een „certificaat van pardon” hebben gekregen. De regering van Ahmed heeft ook een parlementaire discussie op gang gebracht over wijziging van de antiterreurwet. (Reuters)

    • Marc Leijendekker