Antiterreurwetten

Pardon voor 13.200 verdachten en veroordeelden in Ethiopië

Ongeveer 13.200 mensen die in Ethiopië waren aangeklaagd of veroordeeld wegens landverraad of terrorisme hebben het afgelopen half jaar amnestie gekregen, zo meldde staatsmedia dinsdag. Na hevige en aanhoudende protesten in 2015 tegen het voorgaande regime waren ongeveer 30.000 studenten, activisten, journalisten en bloggers gearresteerd op basis van omstreden anti-terreurwetten. Vorig jaar april is de hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed aangetreden. Hij maakte verzoenende gebaren naar buurland Eritrea en kondigde een amnestie aan. Volgens de staatsomroep Fana kregen 13.200 mensen een „certificaat van pardon”. De regering van premier Ahmed heeft ook een parlementaire discussie op gang gebracht over wijziging van de antiterreurwet. (Reuters)