3-D printer

Zwitserse garde vervangt stalen helm door kunststof ‘print’

De Zwitserse Garde, belast met de bewaking van de paus en de veiligheid van het Vaticaan, krijgt nieuwe helmen, van kunststof. Nu hoort bij het kleurrijke ceremoniële kostuum van de gardisten nog een twee kilo zware stalen helm, waarvan het ontwerp teruggaat tot de zestiende eeuw. Vooral in de Italiaanse zomer is het daaronder erg warm. Een Zwitsers bedrijf, zo meldt de website Swissinfo.ch, heeft deze stalen helmen gescand en maakt op basis van die scan via een 3-D printer een kopie van kunststof. Het is een kostbaar proces – het duurt een hele dag voordat één helm is geprint, en het Vaticaan heeft er 120 besteld, à raison van ruim 800 euro per stuk. Maar het kostte 130 uur om de oude, fraaie bewerkte stalen helm te maken, en de nieuwe helmen wegen 570 gram, nog maar een kwart van de stalen helmen. (NRC)