Vicepremiers Italië beschuldigen Frankrijk van veroorzaken van emigratie uit Afrika

Het Franse beleid in Afrika is mede de oorzaak van de grootschalige migratie daarvandaan naar Europa, vinden de twee leiders van het populistische kabinet in Rome. Vicepremier Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) zei dit weekeinde: „Als mensen Afrika nu verlaten, is dat omdat sommige Europese landen, en dan met name Frankrijk, nooit gestopt zijn met het koloniseren van Afrika.” Hij verwees onder andere naar de CFA-frank, een munteenheid waarmee in veertien Afrikaanse landen wordt betaald. Door de invloed van onder meer Frankrijk op die munt, zei Di Maio, worden die Afrikaanse landen in hun economische ontwikkeling beteugeld.

Ook zijn politieke partner Matteo Salvini, vice-premier namens de Lega, heeft kritiek op Parijs. Hij zei dinsdag dat Frankrijk een van de landen is die rijkdom onttrekken aan Afrika. Salvini wees er ook op dat Italië en Frankrijk in Libië, waar veel geld wordt verdiend met mensensmokkel, „tegengestelde belangen hebben”. Vaak hebben het Franse Total en het Italiaanse Eni ruzie over de oliewinning in Libië. Frankrijk heeft er volgens Salvini geen enkel belang bij de situatie in het chaotische en gezagsloze Libië te stabiliseren.

De Italiaanse ambassadrice in Parijs is op het matje geroepen, en aan Italiaanse zijde probeerden premier Conte en minister van Buitenlandse Zaken Moavero het relletje te sussen door te wijzen op de „historische vriendschap” met Frankrijk. Er zijn recent veel boze woordenwisselingen geweest tussen de Franse president Macron, voorstander van méér Europa, en Salvini en Di Maio, die minder Europa willen. Salvini verwerpt de Franse kritiek op zijn harde migratiebeleid als hypocriet. (NRC)