Vicepremier Italië beschuldigt Frankrijk van veroorzaken van emigratie uit Afrika

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) heeft de relatie met Frankrijk dit weekend op scherp gezet. „Als mensen Afrika nu verlaten, is dat omdat sommige Europese landen, en dan met name Frankrijk, nooit gestopt zijn met het koloniseren van Afrika.” Frankrijk ontbood maandag direct de Italiaanse ambassadeur Teresa Castaldo werd maand, maar Di Maio weigert vooralsnog in te binden. „Ik wil niet langer hypocriet alleen spreken over de gevolgen van immigratie en het is tijd om het te hebben over de oorzaken”, zei de Italiaanse populist dit weekend. „Als Frankrijk zijn Afrikaanse koloniën niet had gehad, want zo moeten we ze noemen, zou het de vijftiende economie van de wereld zijn. In plaats daarvan is het een van de grootste, vooral door wat het in Afrika doet.” Ook haalde hij de CFA-frank aan, een munteenheid waarmee in veertien Afrikaanse landen betaald wordt. Door de invloed van onder meer Frankrijk op die munt, zouden die landen in hun economische ontwikkeling beteugeld worden. Eigenlijk zou de EU sancties moeten instellen tegen Frankrijk, aldus Di Maio. Italiaanse uitspraken over immigratie en het Franse Afrika-beleid hebben al vaker tot aanvaringen geleid tussen de twee landen. In juni bekritiseerde de Franse president Emmanuel Macron Italië van „cynicisme en onverantwoordelijk gedrag” omdat het land het schip Aquarius met 629 mensen aan boord had weggestuurd. De Italiaanse minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken) reageerde toen gebeten en zei dat Italië „van niemand iets te leren [heeft] over vrijgevigheid, vrijwilligheid, gastvrijheid en solidariteit”. Hij wees er bovendien op dat Frankrijk minder migranten had opgenomen dan het had toegezegd. Volgens de Italianen hebben de Fransen (net als de Duitsers) Italië jarenlang beschouwd „als een kip om te plukken”.(NRC)

    • Bastiaan Nagtegaal