Privacy

Frankrijk legt Google boete op van 50 miljoen

De Franse privacywaakhond CNIL heeft Google een boete van 50 miljoen euro opgelegd. Volgens de instantie informeert de Amerikaanse zoekmachine haar gebruikers onder meer niet goed genoeg over welke informatie zij van hen opslaat. Ook zijn die data te lastig toegankelijk. Dat maakte CNIL maandag bekend. Het is de eerste boete die Frankrijk oplegt onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Europese privacywet die in mei van kracht werd. Tegenover persbureau AFP laat Google weten de uitspraak van de Franse waakhond te gaan bestuderen. Het beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen. „Mensen verwachten hoge standaarden van ons wat betreft transparantie en controle”, zegt een woordvoerder van Google in reactie op het nieuws. „We nemen die verwachtingen en de eisen van de AVG heel serieus.” (NRC)