President Zimbabwe noemt gewelddadigheden onacceptabel

President Emmerson Mnangagwa noemt het geweld van ordetroepen tegen demonstranten ‘onacceptabel’. Het leger sloeg protesten tegen een verdubbeling van de benzineprijs hard neer.

President Emmerson Mnangagwa tijdens een persconferentie in Harare.
President Emmerson Mnangagwa tijdens een persconferentie in Harare. Foto Philimon Bulawayo/Reuters

De Zimbabweaanse president Emmerson Mnangagwa heeft dinsdag het geweld in zijn land veroordeeld. Bij botsingen tussen het leger en demonstranten, die protesteren tegen de economische malaise, kwamen volgens persbureau AP afgelopen week zeker twaalf mensen om het leven. Er vielen driehonderd gewonden.

Twitter avatar edmnangagwa President of Zimbabwe One week ago, I announced measures to stabilise our nation’s crucial fuel supply. I was aware that these measures may not be popular, and this was not a decision we took lightly. But it was the right thing to do 1/4

Mnangagwa arriveerde dinsdag in Zimbabwe, nadat hij een dag eerder aankondigde zijn bezoek aan het World Economic Forum in Davos voortijdig te beëindigen.

Doktoren, die het aantal slachtoffers van het geweld bijhouden, zeggen tegen persbureau AP dat de huidige aantallen “slechts een fractie van het totaal zijn”. Mensen zouden te bang zijn om de straat op te gaan en medische hulp te zoeken. Volgens de artsen viel de helft van de slachtoffers toen het leger schoot op groepen demonstranten.

Het is de eerste keer sinds de verkiezing van Mnangagwa in augustus 2018 dat het leger weer de rust op de straten moet bewaren. Zo’n zeshonderd mensen werden gearresteerd.

Lees ook: Tweehonderd arrestaties bij benzineprotest Zimbabwe, leger zet traangas in

Benzineprijs

Het geweld in het land laaide vorige week op nadat Mnangagwa aankondigde de benzineprijzen te verhogen om tekorten aan buitenlands geld aan te vullen. Hij verdubbelde de prijs voor een liter benzine naar circa 2,90 euro. De Zimbabweaanse benzineprijs is daarmee de hoogste prijs ter wereld. Ook het internet in het land ging op last van de overheid enige tijd op zwart.

Mnangagwa verdedigde het besluit desondanks via Twitter:

“Ik realiseerde me dat deze maatregelen niet populair zijn en het was geen besluit waar we lichtvaardig over nagedacht hebben. Toch was het de juiste beslissing.”

De president veroordeelde de protesten en de ordetroepen ook via het sociale medium. Volgens Mnangagwa waren de demonstraties niet vreedzaam, maar worden ze gekarakteriseerd door “moedwillig geweld en cynische vernietiging”. Tegelijkertijd kondigde de president een onderzoek aan naar misdragingen van de ordetroepen. “Als het nodig is, zullen koppen rollen”, schrijft hij.

In Davos neemt de Zimbabweaanse minister van Financiën de taken van de president over. “Onze eerste prioriteit is om Zimbabwe weer kalm, stabiel en werkend te krijgen”, schreef de president voor zijn vertrek op Twitter.