Ketnet

Kinderprogramma Tik Tak wordt opnieuw opgenomen en keert terug op televisie

Ketnet gaat een nieuwe serie opnemen van Tik Tak, het kinderprogramma uit de jaren tachtig en negentig. „Er rennen hier nu al mensen rond met vilt en wc-rolletjes.”

Een hele generatie Vlaamse en Nederlandse peuters groeide er in de jaren tachtig en negentig mee op: het rustgevende maar tegelijkertijd hypnotiserende Tik Tak. Misschien dat ook de dreumesen van 2019 fan worden: het Vlaamse tv-station Ketnet maakte bekend dat er een nieuwe serie wordt opgenomen, die dit najaar op televisie te zien zal zijn.

De oorspronkelijke versie van Tik Tak, gemaakt tussen 1981 en 1991, was een van de grootste Belgische tv-exportproducten. Het werd aangekocht door televisiestations in circa 25 landen, waaronder de Verenigde Staten, Israël en Saoedi-Arabië. In Nederland was het programma te zien bij de TROS en op Kindernet – en natuurlijk op ‘de Belg’.

Het programma, gericht op kinderen tot drie jaar, duurde vijf minuten en begon steevast met een tiktakkende klok en schapen die door twee poortjes liepen. Daarna volgden bijvoorbeeld filmpjes van spelende of etende kinderen, animaties met kartonnen figuren en clipjes met – voor die tijd – geavanceerde beeldtrucage. Er waren ook spannendere onderdelen, zoals een dier dat langzaam tevoorschijn kwam onder verdwijnende puzzelstukjes.

De originele Tik Tak-reeks wordt al een paar jaar niet meer uitgezonden op Ketnet. De leeftijd was inmiddels wel aan het programma af te zien, zegt Ketnet-netmanager Maarten Janssen aan de telefoon. „Het beeldformaat klopt niet meer, en de kindertjes zijn ook al dertig jaar dezelfde.” Maar Tik Tak laten verdwijnen zou volgens Janssen zonde zijn. „Het is een evergreen. Op YouTube trekken de afleveringen veel kijkers.”