Humor in tijden van Brexit

cartoons Met een perfect gevoel voor timing is nu The Penguin Book of Brexit Cartoons verschenen, met vooral wrange grappen over de Brexit-wanhoop bij gewone Britten.

De Britten proberen in tijden van Brexit met humor de moed er in te houden. Zo is er de groep #Ledbydonkeys (we worden door ezels geleid) die veel te rooskleurige oude Brexit-beloftes van Britse politici op grote billboards in het land aanplakt. Zoals de tweet van de voormalige minister voor Vertrek uit de Europese Unie, David Davis uit 2016: „Er is geen negatieve kant aan Brexit, alleen maar een aanmerkelijke positieve”, (There will be no downside to Brexit, only a considerable upside)

Meer Britse humor om de moed er in te houden is het vers van de pers gerolde The Penguin Book of Brexit Cartoons. Ruim 100 pagina’s zwart-wit spotprenten uit Britse bladen als The Spectator en Private Eye en kranten.

Net als bij #Ledbydonkeys gaan veel grappen over het onvermogen van de Britse politici om tot een beslissing te komen over hoe het Verenigd Koninkrijk wel of niet de Europese Unie moet verlaten. Waarbij soms en passant de flink opgestookte angst voor buitenlanders nog even meegenomen wordt. Zoals in de grap van Matt, uit de Daily Telegraph, waarbij we twee straatvegers zien, en de ene tegen de andere zegt: „We hebben migranten nodig om het werk te doen dat Britten niet willen of kunnen doen. Zoals minister-president en oppositieleider…”

Of we zien Theresa May, de Britse premier, met een ‘Onzichtbare Ierse Grens Truc’ bij een stel illusionisten en goochelaars zitten, die zeggen: „Kom op Theresa, je kunt ons het geheim toch wel vertellen? Hoe doe je het?”

Toch gaan de meeste grappen over de gevolgen en de wanhoop bij gewone Britten over Brexit. Zoals het café waar voortaan de pro-Brexit drinkers alleen nog rechts aan de bar mogen staan en de anti-Brexiteers aan de andere kant.

Het neemt niet weg dat het echte Brexit-spektakel nog steeds tragikomischer overkomt dan de grappen erover.

The Penguin Book of Brexit Cartoons. Penguin Books, 106 blz. € 8,50