Hertenvlees uit Oostvaardersplassen binnen twee uur uitverkocht

Foto Olivier Middendorp

Ze waren onderwerp van een lange en felle discussie. Nu blijken de edelherten uit de Oostvaardersplassen zeer gewild bij de consument. Dinsdag was hun vlees voor het eerst te koop via koopeenhert.nl. Op de eerste dag werden alle 850 pakketten van 2 of 4 kilo binnen twee uur verkocht. Binnenkort zal het hertenvlees ook bij restaurants en poeliers verkrijgbaar zijn. Daarnaast gaat een deel naar de voedselbanken.

Begin december bepaalde de rechter dat de herten in de Oostvaardersplassen afgeschoten mogen worden door Staatsbosbeheer om de populatie in het gebied terug te brengen. Het aantal edelherten moet terug van ruim 2.300 naar 490, om zeldzame vogelsoorten in het gebied meer kans te geven en massale sterfte tijdens de wintermaanden te voorkomen.

Half december werd het eerste dier gedood. Volgens afspraken blijft een deel van de afgeschoten herten achter als voedsel voor andere dieren. Sommige kadavers worden vernietigd. Geschoten herten uit de Oostvaardersplassen worden opgehaald door een poelier: met een aanhanger worden steeds zeven of acht kadavers uit het gebied gehaald. Wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam verwerkt het vlees.

Bekijk ook de In Beeld-serie: Van edelhert tot biefstuk