Interview

‘Dissidenten Iran steunden Spaanse Vox’

De uiterst rechtse Spaanse politieke partij Vox is volgens El País eind 2013 opgericht met financiële hulp van Iraanse dissidenten. Het Spaanse dagblad schrijft toegang te hebben tot documenten waaruit zou blijken dat aanhangers van de Nationale Raad van Verzet Iran bijna een miljoen euro hebben gedoneerd. De krant baseert zich verder op een verklaring van partij-oprichter Alejo Vidal-Quadras.

Vox zou uitgaven als de huur van het partijkantoor, computers, en het salaris van toenmalig secretaris-generaal Santiago Abascal met deze donaties hebben betaald. De Nationale Raad van Verzet Iran bestaat uit verschillende organisaties en personen, waaronder de Mujahedeen-Khalq, een oppositiegroep in ballingschap die uit is op een machtwisseling in Iran.

Vox heeft volgens El País in eerste instantie 1.156,22 euro vanuit de Iraanse oppositie gekregen, toen Vox zich op 17 december 2013 officieel inschreef als partij. Tussen december 2013 en april zou nog eens 971.890,56 euro door sympathisanten van de Iraanse beweging zijn overgemaakt naar de rekening van de uiterst rechtse partij.

Toenmalig partijvoorzitter Vidal-Quadras zou hebben toegegeven dat het geld niet alleen voor de Europese campagne van 2014 was bedoeld, maar ook voor verdere lancering van Vox. Vidal-Quadras verliet Vox in 2015 en zou een notarieel document hebben achtergelaten waarin de donaties beschreven staan. Huidig partijleider Abascal stelt dat er geen onrechtmatigheden zijn gepleegd. Vox behaalde bij de laatste regioverkiezingen in Andalusië twaalf van de 109 zetels en verleent sinds vorige week gedoogsteun aan een nieuwe conservatieve regioregering van de Partido Popular en Ciudadanos.