Crispr-cas

Universiteit ontslaat onderzoeker die baby’s genetisch ‘verbeterde’

He Jiankui, de wetenschapper die verantwoordelijk is voor de eerste genetisch gemanipuleerde baby’s in de geschiedenis, is ontslagen door de universiteit waar hij werkte. Dat maakte de Southern University of Science and Technology in het Chinese Shenzhen maandag bekend. Het ontslag volgt op een onderzoek dat de universiteit begon na He’s onverwachte aankondiging van de doorbraak, eind november. De biofysicus maakte bekend dat een pasgeboren meisjestweeling door hem in de embryofase genetisch was verbeterd met de techniek crispr-cas. De Chinese overheid, die de zaak ook onderzocht, concludeert dat He „opzettelijk toezicht heeft ontweken” om het DNA van de baby’s te kunnen bewerken. Het nieuws leidde tot grote verontrusting bij collega-wetenschappers. (NRC)