Colombia

Strijdgroep ELN eist aanslag op politieacademie Bogotá op, wil onderhandelingen hervatten

Foto EPA

De van oorsprong marxistisch-leninistische rebellengroep ELN heeft maandag de bomaanslag, vorige week, op de politieacademie in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá opgeëist. In een verklaring noemt de groep de aanslag waarbij 21 mensen omkwamen een legitieme oorlogsdaad, omdat er mensen „worden opgeleid [...] actief deel te nemen aan de oorlog”. Het ELN, dat sinds de jaren 60 vecht tegen de regering, roept in haar verklaring president Ivan Duque op terug te keren naar de onderhandelingstafel. Twee weken geleden schortte Duque de sinds 2017 lopende vredesbesprekingen met de guerrillabeweging op. Het besluit om die zeer moeizaam verlopende gesprekken te staken, volgde mede op een aanval op een politiebureau, vorig jaar. (AP/AFP)