Brieven

Brieven

Rosanne Hertzberger reageert op de uitspraak van de rechter om de Deliveroo bezorger te zien als werknemer en niet als zzp-er (Laat die koeriers met rust, ze willen dit zelf, 19/1). Zij is het oneens met de uitspraak met als belangrijkste argument: veel bezorgers accepteren de constructie. Het enige probleem dat volgens haar overblijft in deze discussie is het feit dat zzp-ers niet goed verzekerd zijn in tijden van ongeluk. Maar dat ziet ze vooral als een probleem voor de belastingbetaler, een tamelijk liberaal standpunt. Logischerwijs is de wat linksere vakbond FNV het niet met haar eens. Zij vinden dat bezorgers worden uitgebuit in een zelfstandige constructie, die het niet is. Zo kan er niet onderhandeld worden over de prijs van de werkzaamheden, zijn werktijden eenzijdig opgelegd in een vastgesteld rooster, en ligt er een standaardcontract. Allemaal zaken waar je als zelfstandig ondernemer juist invloed op zou moeten hebben als je een opdracht aanneemt. Als we willen weten wie gelijk heeft in deze discussie is de oplossing volgens mij eenvoudig. Geef Deliveroo de wettelijke opdracht om beide arbeidsvormen aan te bieden. We zullen dan vanzelf zien wat de keuze is van de bezorgers en de opdrachtgever. Machtsevenwicht is hier het sleutelwoord.