Bridgestone

TomTom verkoopt Telematics-onderdeel aan Japanners voor 910 miljoen euro

TomTom verkoopt de tak Telematics aan de Japanse bandenmaker Bridgestone voor 910 miljoen euro. Dat maakte het Nederlandse bedrijf dinsdag bekend. Met de verkoop hoopt TomTom zich naar eigen zeggen beter te kunnen richten op de ontwikkeling van kaarten, navigatiesoftware en verkeersinformatiesystemen. De opbrengsten van de verkoop worden goeddeels uitbetaald aan de aandeelhouders. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. TomTom hoopt de verkoop in het tweede kwartaal van dit jaar te kunnen afronden, waarna volgens plan in het derde kwartaal 750 miljoen euro uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. TomTom Telematics maakt producten voor onder meer de transportsector, waaronder voertuigvolgsystemen, communicatiesystemen en tachografen voor vrachtwagens. In september maakte TomTom al bekend na te denken over de verkoop van het bedrijfsonderdeel dat in 2017 goed was voor 18 procent van de omzet. Beleggers aan het Damrak reageerden dinsdagochtend niet bijzonder enthousiast op de transactie, de TomTom-koers daalde met zo’n 2 procent. (NRC)