Afghanistan

Talibaan richten bloedbad aan op kazerne

Bij een aanval van de Talibaan op een kazerne in Afghanistan zijn maandag zeker twintig mensen omgekomen. Sommige lokale media zeggen dat er veel meer dodelijke slachtoffers zijn.

De zelfmoordaanvallers hadden een eerder buitgemaakte Humvee vol explosieven gestopt en forceerden zich daarmee toegang tot een militair opleidingscentrum van het Nationale Veiligheidsdirectoraat in de provincie Maidan Wardak, ten westen van de hoofdstad Kabul. Toen de wagen was ontploft, schoot een drietal Talibaanstrijders met mitrailleurs om zich heen voordat zij zelf werden doodgeschoten.

Tegen het persbureau Reuters zei een hoge functionaris op het ministerie van Defensie: „We hebben informatie dat bij de explosie in het militaire trainingscentrum 126 mensen zijn gedood. Onder de doden zijn acht speciale commando’s.”

Lokale functionarissen zeiden de dood van een twintigtal mensen te kunnen bevestigen. Volgens de functionaris op Defensie wil de regering voorkomen dat het echte aantal slachtoffers bekend wordt, om de moraal van de Afghaanse militairen niet aan te tasten.

Talibaanstrijders hebben de afgelopen weken vrijwel dagelijks dodelijke aanslagen uitgevoerd – terwijl tegelijkertijd op verschillende niveaus diplomatieke onderhandelingen worden gevoerd over een bestand. Bij de aanslag van maandag zijn volgens de officiële cijfers zeker dertig mensen gewond.

Vorig jaar heeft president Ashraf Ghani gezegd dat er sinds 2015 meer dan 28.000 Afghaanse politie-agenten en soldaten zijn gedood. (Reuters, AP, BBC)

    • Marc Leijendekker