In beeld

Zo zag de maansverduistering er wereldwijd uit

Groot, rood en verduisterd: het loonde maandagochtend de moeite om vroeg op te staan om naar de maan te kijken. Er deed zich een totale maansverduistering voor, die in Nederland rond half zes compleet was. Het in de eclips afgebogen licht was rood gekleurd, vanwege moleculen en stofdeeltjes in de aardatmosfeer. De eclips was niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika te zien.
Op zondagavond kwamen mensen naar de top van een berg in Lissabon, om te kijken naar de zonsondergang. Achter hen rees de volle maan al. Het was de eerste zogeheten 'supermaan' van het jaar: de maan leek groter dan normaal, doordat hij iets dichter bij de aarde stond.
Foto Armando Franca/AP
De maan boven het Jubelpark in Brussel.
Foto Yves Herman/Reuters
Ook in Wenen kwamen mensen samen om te kijken naar de maansverduistering, met hun telescopen en fotocamera's in de aanslag.
Foto Georg Hochmuth/AFP
De rode gloed werd veroorzaakt door moleculen en stofdeeltjes in de aardatmosfeer. Die verstrooien met name het blauwe licht, maar niet rood licht. Deze foto is gemaakt bij Tiger and Turtle, een achtbaanachtige kunstinstallatie op een heuvel in Duisburg.
Foto Sascha Steinbach/EPA
De maan hoog aan de hemel, te zien achter de orthodoxe kerk in Toerets, in Wit-Rusland. De verduistering was (geheel of gedeeltelijk) te zien vanuit Noord- en Zuid-Amerika, West-Europa en Noord-Afrika.
Foto Vasily Fedosenko/Reuters
De maan boven Tours, in Frankrijk. Een totale maansverduistering vindt plaats wanneer de aarde vanaf de maan gezien voor de zon langs schuift, waardoor een schaduw valt over de maan. Daardoor valt er geen direct zonlicht meer op de maan.
Foto Guillaume Souvant/AFP
In de uren vóór en ná de verduistering is de maan wel volledig verlicht. Op sociale media kreeg de maansverduistering de naam ‘superbloedwolfmaan’. Het is een combinatie van ‘supermaan’ (omdat de maan iets groter lijkt dan normaal), ‘bloedmaan’ (vanwege de kleur) en ‘wolfmaan’ (zoals de eerste volle maan in januari in de Verenigde Staten wordt genoemd).
Foto Valentin Flauraud/EPA
De maan achter het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.
Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
De roodgekleurde maan is te zien tussen de twee spitsen van de Dom van Keulen.
Foto Thilo Schmuelgen/Reuters
Het verloop van de maansverduistering, te zien tegen de spitsen en de kruizen van een kerk in Moskou.
Foto Alexander Zemlianichenko/AP
Het was bitter koud in Washington DC, maar dat weerhield nieuwsgierigen er niet van om te kijken naar de maansverduistering, de enige totale maansverduistering van het jaar. Ze kwamen bijvoorbeeld naar het Washington Monument.
Foto Jim La Scalzo/EPA
De maansverduistering boven het Memorial JK, een monument in Brasilia ter ere van Juscelino Kubitschek, de 21ste president van Brazilië.
Foto Eraldo Peres/AP
In Los Angeles gingen mensen zondagavond naar het Kenneth Hahnpark om de supermaan te zien opkomen.
Foto Ringo H.W. Chiu/AP
De maan komt op boven de berg Sierra Zapaliname in Mexico. De foto is gemaakt in de stad Saltillo.
Foto Miguel Sierra/EPA
In Montevideo was de maan te zien 'tussen' de gekleurde lampen die de Avenida 18 de Julio verlichten; in Uruguay vindt tussen half januari en februari het carnaval plaats.
Foto Mariana Suarez/AFP
De supermaan bij het enorme beeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro.
Foto Ricardo Moraes/Reuters
Een samengesteld beeld van alle fasen van de verduistering van de 'superbloedmaan', gefotografeerd in de nacht van 20 op 21 januari, gezien vanuit Panama-Stad.
Foto Luis Acosta/AFP