Veldrijden

Marianne Vos wint voor het eerst de wereldbeker

Marianne Vos heeft nu ook de wereldbeker op haar erelijst staan.
Marianne Vos heeft nu ook de wereldbeker op haar erelijst staan. Foto ANP

Naast drie wereldtitels op de weg en twee op de baan veroverde Marianne Vos in haar wielercarrière zeven keer de wereldtitel in het veldrijden. Maar in die laatste discipline ontbrak de wereldbeker nog op haar indrukwekkende palmares. Ook die prijs heeft de Nederlandse wielrenster nu te pakken. Vos won zondag in het Franse Pontchâteau de achtste en voorlaatste wedstrijd uit de wereldbekercyclus en stelde daarmee de eindzege in het klassement veilig. Het kon vooraf al bijna niet meer misgaan voor Vos. Door de afmelding van de Belgische Sanne Cant volstond in Pontchâteau een plek bij de eerste vier. Vos reed vanaf de eerste ronde mee voorin en reed in de laatste ronde weg van haar landgenote Denise Betsema, die tweede werd. Maud Kaptheijns (derde) maakte er een volledig Nederlands podium van. De 31-jarige Vos won deze winter vier wereldbekerwedstrijden. (ANP)