Uit Libië en Marokko

Vermoedelijk ruim 150 bootmigranten verdronken

Vermoedelijk zijn afgelopen weekeinde meer dan 150 migranten verdronken bij pogingen om vanuit Libië en Marokko naar Europa te varen. Zondagavond verkeerden nog eens tientallen migranten op twee water makende boten in nood.

Na een paar dagen slecht weer hebben mensensmokkelaars, ondanks de lage temperaturen, opnieuw migranten op gammele rubberbootjes geladen en de Middellandse Zee op gestuurd. Vrijdag ontdekte een Italiaans marinevliegtuig een boot in de problemen voor de Libische kust. Er werden twee opblaasboten uitgeworpen, maar toen een marinehelikopter iets later te hulp schoot, konden maar drie mensen, zwaar onderkoeld, worden gered. Er waren volgens de Internationale Organisatie voor Migratie ongeveer 120 mensen op de zinkende rubberboot.

Na een aanvaring in het westelijk gedeelte van de Middellandse Zee worden volgens de Spaanse hulporganisatie Caminando Fronteras een vijftigtal mensen vermist. Zij probeerden vanuit Marokko naar Spanje te komen.

In Italië zei minister Salvini (Binnenlandse Zaken) dat de nieuwe doden laten zien dat nog meer mensen zouden omkomen als Italië zijn havens zou openstellen voor hulporganisaties die in nood verkerende migranten op zee oppikken. (NRC)