Thuiskok. Pit

Als ik moet kiezen, ga ik altijd voor kruidig eten, voor rijke gerechten vol smaak en aroma. Natuurlijk, ik hou van de verfijnde Franse keuken en de pure Nordic kookstijl vind ik interessant, maar wat me echt opwindt en de goesting aanwakkert, zijn gerechten waarin kruiden en specerijen smaakbepalend zijn.

Zo liep ik laatst weer eens verzadigd door het onweerstaanbare zoet van Dominique Ansel door de straten van Londen; mijn eetlust was bevredigd ingeslapen, totdat die wakker werd geschud door de zinnenprikkelende smaken van het Peruaanse Lima. Yauatcha, ook in Londen, heeft eenzelfde effect op me. De Zuid-Amerikaanse, Arabische, Indiase en Aziatische keukens zijn mijn lievelings omdat ze temperament hebben: ze zijn gelaagd, hebben pit, zijn nooit saai en altijd om je vingers bij af te likken.

Dat vingers aflikken gaan we komende week hopelijk ook doen, met My Asian Kitchen van de Amerikaanse Jennifer Joyce. De in Londen woonachtige Joyce ontdekte de Aziatische keuken op haar reizen naar Azië, ze werkt als culinair schrijver voor onder andere de BBC en heeft tien kookboeken op haar naam.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste tijd wat moeite heb met Westerse creatievelingen die zich andere culturele uitingen toeëigenen. Ik zal niet zo snel cultural appropriation schreeuwen, simpelweg omdat ik het mooi vind als cultuur grenzen overschrijdt en verschillen dicht. Het wordt echter ongemakkelijk wanneer een cultuur geclaimd wordt als zijnde eigen zonder erkenning voor de oorsprong: witte chefs die doen alsof zij de Arabische keuken uitgevonden hebben, bijvoorbeeld, omdat ze een potje sumac of ras el hanout in de keukenkast hebben staan of die denken dat ze Japans zijn, omdat ze ook eens op een tatami-mat ramen hebben geslurpt. Het is een beetje mal.

In My Asian Kitchen niets van dat alles. Wel veel smakelijke recepten geïnspireerd op de reizen die Joyce heeft gemaakt en haar eigen experimenten met Aziatische gerechten in de keuken. Bao’s, noedels, curries, hotpots, ramen, ze staan er allemaal in. Van Indonesische tamarindegarnalen tot Japanse sukiyaki, Birmese curry en Koreaanse kimchi. Want dat is nog zoiets: al die verschillende landen worden samengevat onder de noemer Azië, maar de culinaire diversiteit is enorm en verslavend lekker.