Senator Kamala Harris kandidaat voor presidentschap VS

De voormalig aanklager geldt als prominent Democraat. Ze is bezig aan haar eerste termijn in de Amerikaanse senaat en wil volgend jaar Donald Trump opvolgen.

Harris vorige week tijdens een hoorzitting voor de nieuwe minister van Justitie William Barr.
Harris vorige week tijdens een hoorzitting voor de nieuwe minister van Justitie William Barr. Foto Chip Somodevilla/Getty Images

De Democratische senator Kamala Harris (56) uit Californië wil in 2020 president van de Verenigde Staten worden. Ze is de vierde vrouw die zich aan Democratische zijde kandidaat stelt, na Tulsi Gabbard, Kirsten Gillibrand, en Elizabeth Warren.

Harris kondigde maandag haar kandidatuur aan in het ontbijtprogramma Good Morning America op de zender ABC. “Ik heb er heel veel zin in”, zei ze. “De toekomst van ons land hangt af van jou, en van miljoenen anderen die hun stem laten horen”, richtte ze zich tot de kijker. “Daarom stel ik me kandidaat voor het presidentschap.”

Veiligheid

De senator acht zich zelf een geschikte kandidaat omdat ze bestuurservaring heeft op lokaal niveau, staats- en landelijk niveau. “Mijn hele carrière heeft altijd gedraaid om het veilig houden van mensen. Dat motiveert me waarschijnlijk meer dan wat dan ook.” Haar campagneslogan is “for the people”. De campagne van Harris belooft zich te zullen richten op hervorming van het gevangenis- en migratiestelsel, gezondheidszorg voor alle Amerikanen en het verlagen van de belastingdruk voor middeninkomens. Donaties van politieke bewegingen uit het bedrijfsleven zal ze weigeren, beloofde de senator.

In de hoorzittingen die aan de benoeming van Brett Kavanaugh voorafgingen, overvleugelde partijpolitiek alles. Conservatieve rechters zijn nu in de meerderheid in het Hooggerechtshof.

Harris heeft een verleden als openbaar aanklager in San Francisco, voor ze namens haar thuisstaat in 2016 senator werd. Ze is een van de meer zichtbare Democraten in Washington, door haar houding tegenover Republikeinse collega’s en de regering van president Donald Trump. Ze maakt zich onder meer hard voor de groep migranten die in de VS bekendstaat als Dreamers: immigranten die als kinderen illegaal naar het land kwamen. Haar ouders zijn van Jamaicaanse en Indiase afkomst en kwamen beiden als immigrant naar de Verenigde Staten.

Tijdens de hoorzittingen rondom de benoeming van opperrechter Brett Kavanaugh noemde ze de president op Twitter een “niet-aangeklaagde medesamenzweerder” bij federale misdrijven. Kavanaugh pakte ze aan op zijn standpunten over abortus. Harris stemde tegen de benoeming van minister van Financiën Steve Mnuchin, en was kritisch op die van de inmiddels afgetreden minister van Justitie Jeff Sessions.

Meer kandidaten

Harris houdt nog deze maand haar eerste verkiezingsbijeenkomst in de Californische stad Oakland, waar ze opgroeide. In de VS wordt verwacht dat ze niet de laatste Democraat zal zijn die zich mengt in de race. Ook op de kandidatuur van haar collega-senatoren Cory Booker en Bernie Sanders wordt nog gerekend.