Rebellengroep ELN claimt bomaanslag Bogotá

De ELN vindt dat de aanslag in tijden van oorlog legitiem is en roept president Duque op terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De slachtoffers van de bomaanslag in Bogotá worden herdacht.
De slachtoffers van de bomaanslag in Bogotá worden herdacht. Foto Juan Paez/EPA

De radicaal-linkse rebellenbeweging ELN heeft maandag de bomaanslag van vorige week op de politieacademie in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá opgeëist. In een verklaring op hun website noemen de rebellen de aanslag waarbij 21 mensen om het leven kwamen een legitieme oorlogsdaad.

Volgens de ELN is de politieacademie een “militair complex”, waar mensen “worden opgeleid om [...] actief deel te nemen aan de oorlog”. De ELN voert al sinds de jaren zestig oorlog tegen de Colombiaanse regering.

De aanslag vond donderdag plaats binnen de poorten van de politieacademie waar op dat moment een ceremonie aan de gang was voor jonge cadetten. De aanslagpleger stuurde een bestelwagen het terrein op en bracht die tot ontploffing. Zelf kwam hij daarbij om. De aanslag was de dodelijkste in Bogotá sinds 2003. 68 mensen raakten gewond.

Vredesonderhandelingen gestopt

De ELN roept in zijn verklaring president Ivan Duque op weer terug te keren naar de onderhandelingstafel. Duque schortte twee weken geleden de sinds 2017 lopende vredesbesprekingen met de guerrillabeweging op. Dat besluit was mede ingegeven door de dodelijke aanval op een politiebureau vorig jaar.

Lees ook dit profiel van de ELN: Ze houden zich zwaarbewapend schuil in het noorden van Colombia

Het Colombiaanse ministerie van Defensie zei vorige week al zeker te weten dat de ELN achter de aanslag zat. President Duque sprak van een “verachtelijke daad”.

In de zomer van 2017 kidnapte de ELN tv-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender. Zij waren voor opnames van het programma Spoorloos in Colombia, en begaven zich in op het territorium van de strijdgroep. Na zes dagen lieten de rebellen Bolt en Follender weer vrij.