Mobilisatie-Oorlogskruis

Zeven KNIL-militairen postuum gedecoreerd

Het Mobilisatie-Oorlogskruis
Het Mobilisatie-Oorlogskruis Foto Wikimedia

Zeven militairen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL), die in januari 1942 werden geëxecuteerd door het Japanse leger, zijn zaterdag postuum gedecoreerd. Nabestaanden ontvingen tijdens een ceremonie op het militair ereveld in Loenen het Mobilisatie-Oorlogskruis. De militairen behoorden tot de groep van 215 KNIL-soldaten die op het Indonesische eiland Tarakan waren gestationeerd. In 1942 bewaakte en bediende die groep twee kustbatterijen. De militairen wisten niet dat hun eenheid zich had overgegeven aan de Japanse troepen en vochten door. Bij de uitreiking van het Oorlogskruis zei Inspecteur der Veteranen Hans van Griensven dat de geschiedenis van de KNIL „nooit verleden tijd” wordt. (NRC)