Jongeren versus inheemsen

Scholier tegenover Nathan Philips.
Scholier tegenover Nathan Philips. Foto Reuters

Het bisdom in Kentucky heeft excuses aangeboden voor het gedrag van leerlingen van een middelbare jongensschool tegenover inheemse demonstranten. Het bisdom onderzoekt de zaak. De leerlingen van de Covington Catholic High School, velen met campagnepetje van president Trump (‘Make America Great Again’) demonstreerden vrijdag tegen abortus op de trappen van het Lincoln-monument in Washington, terwijl inheemsen aandacht vroegen voor hun situatie. Opnames waren dit weekend trending op Twitter. Te zien is hoe één van de inheemsen werd geconfronteerd met een jongere die zeer dichtbij kwam en hem strak aankeek met joelende jongeren om hem heen, terwijl de man op zijn trom bleef slaan en ceremoniële liederen bleef zingen. De man, opgespoord door media, is Nathan Philips (64) die de reservemacht van de Amerikaanse marine diende ten tijde van de Vietnamoorlog. „Ik wilde dat die jongens hun energie gebruikten om Amerika écht beter te maken.” (NRC)