Griekse nationalisten

Tientallen gewonden bij betoging in Athene tegen Macedoniëdeal

Op een grote betoging in Athene tegen het Macedonië-akkoord zijn zondag tientallen mensen gewond geraakt toen demonstranten slaags raakten met de politie. Premier Tsipras, die maandag het akkoord verdedigt in het parlement, legde de schuld voor de ongeregeldheden bij „extremistische elementen en Gouden Dageraad”, een extreem-rechtse, hard-nationalistische partij.

Tienduizenden mensen, volgens de politie zestigduizend, protesteerden tegen het akkoord dat Tsipras heeft gesloten met Macedonië om het slepende conflict over deze naam bij te leggen. Griekse nationalisten vinden dat de naam ‘Noord-Macedonië’ voor de voormalige Joegoslavische deelrepubliek een claim impliceert op de Noord-Griekse provincie Macedonië. (AP, Reuters)