Presidentsverkiezingen

Constitutioneel Hof verwerpt protest tegen uitslag Congo

Het Constitutionele Hof van Congo heeft de omstreden verkiezingszege van presidentskandidaat Felix Tshisekedi zondag bevestigd. Het Hof verklaarde een beroep van zijn tegenstander, Martin Fayulu, „niet ontvankelijk”. Fayulu heeft volgens de invloedrijke katholieke kerk de verkiezingen van 30 december royaal gewonnen, maar kwam in de officiële uitslag als tweede uit de bus. Hij beschuldigt Tshisekedi van een geheim akkoord met president Kabila om de macht te delen. „Het Constitutionele Hof heeft zojuist bevestigd dat het een dictoriaal regime dient”, zo reageerde Fayulu. Bij onlusten als gevolg van de uitslag zijn afgelopen dagen zeker 34 mensen omgekomen, en gevreesd wordt voor meer geweld. Tshisekedi wordt naar verwachting binnen tien dagen beëdigd. (Reuters)