Eredivisie

Ajax verspeelt grote kans op koppositie door late gelijkmaker van Heerenveen

Ajax heeft zondag een grote kans laten liggen om de koppositie over te nemen van PSV. De ploeg van trainer Erik ten Hag gaf tegen sc Heerenveen drie keer een voorsprong uit handen: 4-4. Daardoor staat Ajax nog steeds twee punten achter op PSV, dat tegen FC Emmen punten liet liggen.

Al voor de aftrap was de stemming goed in de Johan Cruijff Arena, toen op de schermen de uitslag van FC Emmen-PSV (2-2) verscheen. Het zorgde voor lachende gezichten op de tribunes en op het veld, waar de Ajacieden bezig waren aan hun warming-up. Ajax kon aan kop komen en het publiek rekende op een stormloop. De thuisploeg startte mat, maar kwam in de dertiende minuut op voorsprong via Dusan Tadic. Een minuut later maakte Sam Lammers gelijk. Met een dieptepass leidde Daley Blind de 2-1 in, weer van Tadic. Toen even later de 3-1 (eigen doelpunt) viel, leek het duel gespeeld.

Tadic miste kort voor rust een strafschop: een dure misser, want in de tweede helft kwam Heerenveen langszij via goals van Lammers en Mitchell van Bergen. Ajax zette aan en kreeg veel kansen. Invaller Klaas-Jan Huntelaar scoorde in de slotfase wel, maar in de extra tijd tikte Kik Pierie de 4-4 binnen.

Aanvoerder De Ligt sprak bij Fox Sports van een „mentale klap”. „Iedereen is hier goed ziek van. We moeten onze rug rechten. Donderdag voor de beker, weer tegen Heerenveen, hebben we wat recht te zetten. En zondag is de Klassieker tegen Feyenoord. We balen heel erg, maar we moeten door.”

PSV was in de eerste wedstrijd na de winterstop lang oppermachtig tegen FC Emmen. Na een kwartier opende Luuk de Jong de score. Linksback Angeliño verdubbelde na rust de voorsprong, maar de thuisploeg sloeg in de slotfase via invaller Nicklas Pedersen (tweemaal) onverwacht toe: 2-2. Het was pas de tweede keer dit seizoen dat PSV punten verspeelde. Voor de winterstop verloor de ploeg van trainer Mark van Bommel met 2-1 van Feyenoord. Alle andere zestien duels werden gewonnen. (NRC)