Eerste marathon op natuurijs gewonnen door Schouten

De Overijsselse club versloeg concurrenten uit Noordlaren en Nieuw-Buinen. De ijsclubs in Arnhem en Nieuw-Amsterdam, Veenoord haakten dit weekend al af.

Oud-marathonschaatser Arjan Smit keurde maandagochtend namens de KNSB het ijs in Haaksbergen.
Oud-marathonschaatser Arjan Smit keurde maandagochtend namens de KNSB het ijs in Haaksbergen. Foto Robin Utrecht/ANP

De eerste schaatsmarathon van het seizoen op natuurijs is in Haaksbergen. Het ijs was daar maandagochtend om 08.00 uur 4 tot 5 centimeter dik, waar er 3 nodig zijn om een marathon te rijden. De wedstrijd wordt meteen maandagavond verreden. Het blijft voorlopig bij één marathon, omdat onzeker is hoe de weersomstandigheden de komende dagen zijn.

Het Overijsselse Haaksbergen is voor het tweede jaar op rij het strijdtoneel van de eerste wedstrijd op natuurijs, traditioneel een prestigestrijd tussen schaatsclubs. Vorig jaar viel de eerste wedstrijd overigens veel later, pas op 28 februari.

De andere twee nog overgebleven kanshebbers waren het Groningse Noordlaren, en Nieuw-Buinen in Drenthe. Daar was voor het eerst een natuurbaan aangelegd, die in het eerste bestaansjaar meteen serieuze kans maakte op de organisatie van een wedstrijd. Maandagochtend moest men echter afhaken, omdat de club niet verder kwam dan 2,5 centimeter ijs.

Zondag openden de eerste natuurijsbanen van deze winter al, na de strengste nacht van de winter tot nu toe.

Afhakers

De schaatsclubs in Veenoord, Nieuw-Amsterdam en Arnhem waren dit weekend al afgehaakt in de strijd. Het ijs zou er op voorhand niet dik genoeg worden om maandag door de keuring van de KNSB te komen. Keurmeester Arjan Smit hoefde maandagochtend ook niet meer naar de provincie Groningen te rijden. Toen men in Noordlaren de standen uit Haaksbergen vernam, trok ook de lokale ijsvereniging De Hondsrug zich terug.

Twitter avatar KNSB KNSB Haaksbergen krijgt de primeur! Vanavond wordt de eerste marathon op natuurijs verreden. #meermarathon https://t.co/ItaJ9bGT9C https://t.co/NWDEUujZEw

In Haaksbergen wordt gereden op de volgelopen baan van schaats- en skeelerclub IJSCH. Het ijs is er beter dan ooit, jubelt Wouter Otten namens de vereniging tegen Tubantia:

“We waren stiekem al met de voorbereidingen begonnen. We kunnen niet pas om 12.00 uur ’s middags voor strobalen gaan bellen, dus die komen zo al binnen. En anders hebben we wat stro over, dat risico nemen we maar.”