Dijkhoff: uitzetten kinderen gaat gewoon door

De VVD-fractieleider reageerde op een pleidooi van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind dat de uitzettingen voorlopig zouden moeten worden opgeschort.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) voor aanvang van het coalitieoverleg.
Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) voor aanvang van het coalitieoverleg. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff vindt het “geen goed idee” om te stoppen met het uitzetten van asielkinderen. Dat heeft hij bekendgemaakt na overleg tussen de coalitiepartijen. Hij reageerde hiermee op het voorstel van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind dat de uitzettingen zouden moeten worden opgeschort zolang er onduidelijkheid heerst over de versoepeling van het kinderpardon. De partij kreeg bijval van D66.

Dijkhoff noemde het voorstel maandag “slecht voor gezinnen”. Volgens de fractieleider zullen ook met een verruiming van de regeling kinderen worden uitgezet. “Dus dat moet je niet stopzetten, want dat verlengt alleen maar de onzekerheid.” Hij benadrukte verder vast te willen houden aan het regeerakkoord. “Dat staat gewoon en ik heb geen behoefte om daar iets aan te doen.”

CDA-leider Sybrand Buma noemde het stoppen van uitzettingen “een van de opties” maar benadrukte dat alle coalitiepartijen daarachter moeten staan. “Als we iets willen bereiken, moeten we dat met z’n vieren doen.”

Voorstel ChristenUnie

Voordewind vond dat CDA en D66 met hun plan afgelopen weekend “verwachtingen hebben gewekt bij kinderen die al jaren wachten op die versoepeling”. Daarom wilde hij zo snel mogelijkheid duidelijkheid en het onderzoek van de commissie-Van Zwol niet langer afwachten. Deze commissie onderzoekt waarom asielzoekers soms lang in Nederland blijven, ondanks dat hun asielaanvraag is afgewezen.

Voordewind riep de coalitie op zo snel mogelijk “om de tafel te gaan zitten” om vast te leggen hoe een verruiming van het kinderpardon er concreet uit zou komen te zien. Op deze manier hebben deze kinderen “heel snel duidelijkheid”. Zo niet, dan moet staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) voorlopig stoppen met het uitzetten van kinderen.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind We vinden het onterecht dat de kinderen nu nog een half jaar in onzekerheid zouden moeten zitten en zelfs uitgezet kunnen worden, nu dat CDA ook versoepeling vh kinderpardon wil. Willen graag snel om tafel hierover met de coalitie of anders pas op de plaats met uitzettingen. https://t.co/li2TIMlkHW
Lees ook: Crisissfeer dreigt in kabinet na draai van CDA over kinderpardon

Druk binnen de coalitie

ChristenUnie voerde hiermee de druk binnen de coalitie verder op. VVD liet direct weten vast te willen houden aan de plannen uit het regeerakkoord en staatssecretaris Harbers zei dit weekend nog de uitkomsten van de commissie-Van Zwol te willen afwachten, voordat hij naar alternatieven gaat kijken.

Sinds dit weekend is er een Kamermeerderheid voor verruiming van het kinderpardon. Met het plan van D66 en CDA zouden meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Zo stellen de partijen voor het ‘meewerkcriterium’ minder streng toe te passen en de asielprocedures te verkorten. Ook willen ze de asielverzoeken van gezinnen met kinderen voorrang geven.