Brieven

Brieven 21/1/2019

Zorg bij gewone burgers

Afgelopen dinsdag, 15 januari, vond in drie steden een demonstratie van Earth Strike Nederland plaats, Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Ik ga anders nooit demonstreren, maar nu wel. Ik kon niet anders. Politici zeggen alsmaar voor ‘de gewone burger’ op te komen. Maar wie bedoelen ze daarmee? Bedoelen ze de gele hesjes, die in december ook in Nederland in niet al te groten getale demonstreerden voor… ja, waarvoor eigenlijk? Of misschien bedoelen ze de mensen die geld inzamelden voor de blokkeerfriezen? Ze bedoelen, zo lijkt het, nooit mij of de honderden andere deelnemers aan de Earth Strike. En daarom stond ik daar, die dinsdagavond. Om ‘Den Haag’ te laten zien dat er veel gewone burgers zijn die zich wél zorgen maken om het klimaat. Die wél willen dat de regering met stevige milieumaatregelen komt. Die pleiten voor klimaatrechtvaardigheid: de sterkste schouders en de grootste vervuilers dragen de zwaarste lasten.

De landelijke pers heeft de Earth Strike echter, in tegenstelling tot de gele hesjes, genegeerd, dus dat schiet nog niet zo op. Daarom doe ik het maar via deze brief. Ik hoop dat ‘Den Haag’ dit leest en ook naar deze groep gewone burgers gaat luisteren.

Ten koste van eigen taal

Het lijkt erop dat de internationalisering van het hoger onderwijs een geldkwestie is (Tweede Kamer wil actie tegen ‘verengelsing’ studies, 17/1). Dat is het zeker voor een deel. Erger lijkt mij de slaafse onderwerping van ons onderwijs aan de politieke, economische en militaire druk van dominante landen die door het Engels zoveel mogelijk invloed in de wereld trachten te verwerven. Een taal is immers een macht. Jammer dat ook Nederland voor deze vreemde macht door de knieën gaat en zich opportunistisch overgeeft aan het Angelsaksisch taalimperialisme, ten koste van zijn eigen taal en cultuur.


Via nrc.nl

Relevante kenmerken?

De beschrijving van het toe- en afnemende politieke gewicht van vijf Britse parlementariërs (Wie winnen invloed?, 17/1) vermeldt politiek relevante wetenswaardigheden over elk van hen. Ik vond het daarom opvallend dat slechts bij een van hen ook de lichaamslengte (kort) alsmede vaders beroep (taxichauffeur) en religie (Joods) worden vermeld. Vanuit welke gedachte werden deze drie kenmerken relevant geacht? En waarom ontbraken deze kenmerken bij de beschrijving van de overige vier volksvertegenwoordigers?

Voor de leeuwen

Dankzij crowdfundactie ambassade in Irak komt leeuw Simba naar Nederland, lees ik in nrc.next van donderdag (17/1). Wel een leeuw redden, maar vluchtelingen uit Irak en Afghanistan terugsturen? Oftewel: voor de leeuwen gooien!

Beschaving

Fantastisch om het Ikje te lezen vorige week, waarin een Jehova’s Getuige een Chinese Nederlandse voor schoonmaker aanziet (Folderwijsheid, 17/1). Het heeft mij diep geraakt hoe vooringenomen mensen kunnen zijn. Het toont weer eens hoe onze beschaving en rassendiscriminatie samengaan.